Az Ukrajnához közeli kis országok GDP-jükhöz viszonyítva többet költöttek a háború sújtotta ország támogatására az orosz invázió első hónapjában, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság vagy az EU legnagyobb gazdaságai.

A Kieli Világgazdasági Intézet Ukraine Support Tracker című kiadványa szerint, amely felsorolja és számszerűsíti az Ukrajnának nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius segélyeket, Washington 7,6 milliárd eurónak megfelelő összeget nyújtott Kijevnek az orosz invázió február 24-i kezdetét követő négy hétben.

Ez messze a legnagyobb hozzájárulás, a második helyen Lengyelország áll alig kevesebb mint 1 milliárd eurós keretösszeggel, amelyet az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország követ. Az uniós tagállamok összesen 2,9 milliárddal járultak hozzá Ukrajna megsegítéséhez, további 1,4 milliárdot az uniós intézmények és 2 milliárdot az Európai Beruházási Bank biztosított - olvasható a portálon.

Az USA az első helyről a 6. helyre esik vissza, ha azt nézzük, hogy az ország GDP-jéhez képest mekkora volt a támogatás, és ebben a rangsorban már Észtország bizonyul a legnagyvonalúbbnak.

A második helyen ismét Lengyelország végzett, amelynek támogatása a GDP közel 0,18 százalékát tette ki, utána pedig pedig Litvánia, Szlovákia és Svédország következik a sorban. Az Egyesült Államok hozzájárulása ebben az összehasonlításban a GDP alig 0,4 százalékát tette ki.

A kiadványnak vannak hiányosságai, ismerte el annak szerzője: "nem adhat teljes képet, mivel különösen az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás nem mindig átlátható". Nem tartalmazza továbbá a támogatás egyéb típusait, beleértve a menekültek megsegítésének költségeit.

Ha ez utóbbi is szerepelne az összegzésben, akkor Magyarország valószínűleg előrébb kerülne a listán, így viszont mindkét rangsorban a 22. helyen szerepel.