Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora az elmúlt napokban egy tapasszal a tarkóján jelent meg az elzárkózó ország állami médiájában, ami immáron a sokadik olyan fejlemény, ami találgatásokra ad okot az egészségi állapotával kapcsolatban – írja a Bloomberg. A kötés akkor volt látható, amikor a vezér megjelent a Koreai Néphadsereg július 24. és 27. között tartott ünnepségein. Az információt az NK News hírportál és a Chosun Ilbo című lap jelentette meg először.

Később, a múlt hónap legvégén olyan képek jelentek meg Kim Dzsonunról, amelyen már hiányzott a tarkójáról a tapasz, és a helyén egy zöldes folt volt látható. Ezeknek a felvételeknek a forrása szintén az állami média.

Az észak-koreai diktátor egészségi állapota a világ legerősebben őrzött titkai közé tartozik, ám úgy tűnik, sem ő, sem tanácsadói nem bánták, hogy ezúttal nyilvánosságra kerültek a találgatásokra okot adó képek, vélhetően azért, mert a helyi média szereti úgy bemutatni az ország első embereit – Kimet és elődeit –, mint akik saját egészségük kockáztatása árán dolgoznak a nép sorsának jobbra fordításán.

Ebbe a találgatásba illeszkedik, hogy az állami média júniusban megszólaltatott egy „egyszerű állampolgárt”, aki könnyek között beszélt arról, milyen sokat fogyott Kim Dzsongun, aki 10-20 kilóval könnyebben jelent meg a nyilvánosságban, miután szinte egész májusra eltűnt a színről. A diktátor hátul és oldalt rövidre nyírja a frizuráját, így hajával nem takarhatta el a tapaszt és a foltot. Ezzel viszont utat nyitott az előtt, hogy a világ hírszerző ügynökségei lázas találgatásokba kezdjenek annak okáról.

 

Nincs itt semmi látnivaló?

A dél-koreai nemzeti hírszerző ügynökség szerint semmi újdonságot nem árul el Kim egészségéről a tapasz és a folt – jelentette a Yonhap hírügynökség olyan politikusokra hivatkozva, akiket tájékoztattak a hírszerzők. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a kötés eltávolítása után nem látszott sérülés a diktátor tarkóján. Az NK News megjegyzi, hogy semmi nyoma nem volt a tapasznak július 11-én, amikor Kim egy zenei eseményen vett részt, majd ezt követően vélhetően a vonszani tengerparti kúriában nyaralt.

Tavaly év elején hosszabb ideig nem jelent meg a nyilvánosságban, ami már rezsim stabilitásával kapcsolatos találgatásokra adott alapot, majd 2020. májusában egy növényvédő szereket gyártó üzembe látogatott el. Ennek nyomán a megfigyelők arra gyanakodtak, hogy valamilyen egészségügyi kezelésen esett át. A túlsúlyos, dohányos Kim egészségével kapcsolatos legkomolyabb kétségek akkor merültek fel, amikor 2014-ben hat hétre eltűnt a nyilvánosságból, majd miután megjelent, sétapálcával járt egy ideig. Ennek alapján az ízületi gyulladás gyanúja merült fel.

Talán valami hasonló?

Kim Dzsonun nagyapjának, az észak-koreai rezsimet megalapító Kim Ir Szennek egy majdnem teniszlabda nagyságú dudor volt a nyakán hátul, amit csak néha tudtak lencsevégre kapni a fotósok idősebb Kim külföldi utazásain. A rezsim médiája gondosan elrejtette a nép szeme elől az előnytelen jellegzetességet.

Az észak-koreai diktátor egészségi állapota azért bír rendkívüli jelentőséggel, mert 2011. végi hatalomra kerülése óta országának legsúlyosabb gazdasági helyzetével kellene megbirkóznia. A gazdaság 2020-ban a évtizedek óta a legnagyobb esést szenvedte el részben a pandémia, részben természeti csapások, részben az országot sújtó gazdasági szankciók miatt. A dél-koreai központi bank friss adatai szerint a GDP alacsonyabb volt tavaly, mint amikor Kim hatalomra került.

Kim Dzsonun nemrégiben a nyilvánosságban beszélt az országot sújtó gazdasági bajokról, élelmezési problémákról, amelyek miatt egy szerencsétlen vezetőt le is váltottak – további sorsáról nem érkezett hír –, ám ebből nem volt le messzebb menő következtetéseket. Legalábbis nem döntött úgy, hogy visszatérnek a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalásokhoz, amelyek nyomán engedményekért cserében az ország elleni szankciók enyhítését remélhetnek.