Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jaroslav Naď Szlovákia védelmi minisztere bejelentette, hogy egészen pontosan 205,8 millió dolláros (8,86 milliárd forint, egy kisebb focistadion ára) juttatást folyósít Szlovákiának az Egyesült Államok - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Az összeget amerikai katonai felszerelések vásárlására fordíthatja a védelmi tárca.

A pénz adományként érkezik, azaz nem hitelként, amit kamatostul vissza kellene fizetni. Ez az eredménye annak, hogy Szlovákiát felelősségteljes szövetségesnek tartják a pentagonban.

A védelmi miniszter elmondta azt is, hogy a pénzügyi támogatást valószínűleg négykerekű katonai járművek és drónok beszerzésére fordítják majd. Egyetlen feltétel, hogy ezeknek ugyanolyan gyártmányú fegyvereknek kell lenniük, mint amilyeneket az amerikai hadsereg alkalmaz.

Minőségi ugrás

Az amerikai tőkeinjekción felül Szlovákia további 5,8 millió dollárt használhat fel az Ukrajnával közös határ megerősítésére. Naď szerint a Szlovákiának nyújtandó pénzügyi hozzájárulást már jóváhagyta az amerikai Kongresszus.

Naď közölte, az Egyesült Államok több mint egymilliárd dollárt osztott szét 18 szövetségese között. A pénz a külföldi katonai finanszírozási (Foreign Military Financing, FMF) alapból származik, amely a fegyveres erők felszerelésének korszerűsítésére szolgál.