Románia legátfogóbb erdőtelepítési kampánya indult – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Nicolae Ciuca kormányfő részvételével megtartott pénteki kampányindító eseményen - számolt be a kronikaonline.ro.

A környezetvédelmi tárca 730 millió eurót különített el az erdőkre a helyreállítási alapból. „A klímaváltozás elleni küzdelemben az egyik legnagyobb fegyverünk az erdő, éppen ezért kiemelten kezeltem ezt a területet, és mandátumom alatt egyetlen négyzetméterrel sem csökkent az erdős területek nagysága, most pedig a helyreállítási alapból 57 ezer hektár új erdő létrehozására indítunk támogatási programot” – idézte Tánczost az RMDSZ közleménye.

Az erdőtelepítési kampányban legalább 0,5 hektár nagyságú erdők és 0,1 hektár nagyságú szélfogó, mezővédő erdősávok telepítésére lehet pályázni. „Minden erdősítésre alkalmas terület tulajdonosa igényelheti a támogatást. Magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, közbirtokosságok, civil szervezetek egyaránt pályázhatnak erdőtelepítésre.

Ez az első ilyen jellegű kezdeményezés Romániában, és nemcsak a telepítés költségeit téríti meg a kormány, hanem húsz évig támogatja az új erdők tulajdonosait is, évi 456 euróval. Erdősítésre alkalmas terület lehet mezőgazdasági terület, szántóföld, legelő vagy ültetvény is, amelyet egy erre a célra készített erdőtelepítési-kivitelezési terv alapján kell betelepíteni.

Az erdőtelepítési kampányt egy internetes applikáció segíti. A pályázatokat az impaduriripnrr.mmap.ro oldalon lehet benyújtani.