A román kormány mostanáig az Európai Unió közös szabályrendszerére hivatkozva zárkózott el az üzemanyagok adócsökkentésétől, azonban jelenleg ez nem felel meg a valóságnak, a hatályos szabályozás ugyanis egy sor termék esetében lehetővé tenné az áfacsökkentést - írja a Maszol.

Az Ernst & Young (EY) adótanácsadó cég romániai leányvállalatának tájékoztatása szerint az EU legújabb direktíváinak értelmében Románia 25 termék áfáját csökkentheti öt százalékra, hét esetében pedig nulla százalék lehet az általános forgalmi adó. Romániában jelenleg 19 százalék az áfa, néhány termékkategória azonban kivételt képez. Az élelmiszerek és az italok után, a szeszes italok kivételével csak kilenc százalék általános forgalmi adót kell befizetni az államkasszába, a lakások áfája pedig öt százalék.

Az Európai Unió inflációellenes intézkedésként terjesztette ki az áfacsökkentés lehetőségét. Az EY munkatársai azonban arra figyelmeztetnek, hogy míg az áfakulcs emelése azonnal jelentkezik a fogyasztói árakban, addig a csökkentés esetében ez csak később és kisebb mértékben nyilvánul meg. Eközben az áfacsökkentés a költségvetési bevételek visszaesését vonhatja maga után, amit a jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy a kormány megengedhet magának.