Bukarest az idén összesen várhatóan 3,793 milliárd eurót fog kapni, ugyanis további 1,942 milliárd euró fog érkezni. A tervek szerint 2022-ben további 6,171 milliárd eurót folyósít Brüsszel a helyreállítási alapból - írja az MTI.

A támogatás feltételeként Romániának az idén és a jövő év első negyedévében 45 célt kell teljesítenie. A kormány közlése szerint ebből ötöt teljesített, a többi megvalósítása folyamatban van. Összesen 507 célt kell teljesítenie az országnak 2026. augusztus 31-ig.

Románia összesen 29,2 milliárd eurót kap Brüsszeltől a helyreállítási alap keretében, amiből 14,24 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás, 14,942 milliárd eurót pedig a kedvezményes hitel tesz ki. Románia úgy döntött, hogy mindkettőt igénybe veszi.

Az Európai Bizottság (EB) szeptember végén adott zöld jelzést a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervnek, amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célozza. Egy hónappal később az EU pénzügyminiszterei is elfogadták a Bukarest által beterjesztett helyreállítási tervet és ezzel véget ért a brüsszeli jóváhagyási eljárás - írta az MTI.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.