"A közelmúltban az Egyesült Államok és más országok megpróbáltak áttörést elérni Tajvan kérdésében, ami ellentétes azokkal a politikai garanciákkal, amelyeket a [Kínai Népköztársasággal] való diplomáciai kapcsolatok felvételekor vállaltak" - mondta Wang a Politico beszámolója szerint.

"Ha 50 évvel ezelőtt nem tudták megállítani az Egy Kína elvét, akkor a mai világban, a 21. században ez még lehetetlenebb" - tette hozzá Wang. "Ha ettől függetlenül tovább haladnak, akkor ennek megfelelően biztosan megfizetik majd az árát".

Megjegyzései a Kína és a Nyugat között Tajvan miatt kiéleződött feszültségek közepette hangzottak el. A héten a CNN-nek adott interjújában Tajvan elnöke, Tsai Ing-wen elismerte, hogy amerikai katonai személyzet tartózkodik a szigeten, amelyet Peking saját területének tekint.

Vang közbelépésére akkor kerül sor, amikor Tajvan külügyminisztere, Joseph Wu európai körúton van. Csütörtökön és pénteken Wu uniós tisztviselőkkel és törvényhozókkal találkozott, és videokapcsolaton keresztül beszélt a Rómában összegyűlt Peking-ellenes globális törvényhozók egy csoportjához.

Wu elmondta, hogy "hasznos találkozót" folytatott az Európai Parlament képviselőivel, hozzátéve, hogy "Tajvan nincs egyedül".

Támogatást kért tőlük egy EU-Tajvan beruházási megállapodással kapcsolatban, amelyről az Európai Bizottság vonakodik tárgyalásokat kezdeni, mert fél, hogy felbosszantja Pekinget.