A választási bizottság honlapját "példátlan" túlterheléses támadások érték - mondta az MTI szerint a választási bizottság vezetője, aki szerint ezek fele, az Egyesült Államokból, egynegyede Németországból, 10 százaléka Oroszországból, öt százaléka pedig Kínából indult ki.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet a Rosszija 24 hírtelevízióban elmondta, hogy tájékoztatta a Fehér Házat az orosz választások ellen amerikai területről indított kibertámadásokról. Az amerikai fél figyelemmel viszonyult a problémához, és további felvilágosítást kért.

Pamfilova bejelentette, Oroszország hat régiójában nyolc helyszínen erősítették meg, hogy az urnákba szabálytalan szavazatokat "tömtek". Az incidenseket Adigeföldről, Brjanszk, Ivanovo, Kemerovo, Moszkva és Szaratov megyében jegyezték fel.

A tisztségviselő szerint 45 szavazóhelyiségben összesen 7465 szavazólapot nyilvánítottak érvénytelennek, különböző okok miatt, Adigeföldön, Baskíriában, Kalmükföldön, Mordvinföldön, a Kamcsatkai területet, valamint Brjanszk, Ivanovo, Kemerovo, Leningrád, Moszkva, Szamara, Uljanovszk, és Cseljabinszk megyében, valamint a fővárosban.

A Belügyminisztérium a választás lebonyolítása alatt súlyos jogsértést nem tapasztalt. A kampány kezdete óta mintegy 5800 bejelentés érkezett, kevesebb, mint 2016-ban - mondta el Mihail Davidov, az orosz belügyminisztérium közrendbiztosítási főcsoportfőnökségének vezetője .

Oroszországban a jogosultak péntektől vasárnapig szavazhatnak a 450 fős szövetségi parlament alsóházának új összetételéről. Az első eredményeket vasárnap este, közép-európai idő szerint 20 óra, a kalinyingrádi szavazókörzetek bezárása után fogják nyilvánosságra hozni - írja az MTI.

A szövetségi törvényhozásival egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is. Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot is tartanak.