Oroszországnak egy békemegállapodás keretében vissza kellene vonulna a megszállt ukrajnai területekről - mondta Recep Tayyip Erdogan, Törökország államfője New Yorkban a PBS köztelevíziónak adott interjújában a Bloomberg tudósítása szerint. Hozzátette ehhez, hogy nagyon  hosszú beszélgetést folytatott orosz kollégájával Vlagyimir Putyinnal Üzbegisztánban, ám azt nem árulta-e, hogy ez a véleményét vele is megosztotta-e.

Az orosz elnök azt a benyomást tette rá, hogy kész olyan gyorsan befejezni a háborút, amilyen gyorsan csak lehet. Ahogy fogalmazott ez csak a benyomása volt, mert ahogy a dolgok most mennek az igencsak problematikus. Az orosz vezetés kimondatlanul azt várja Ankarától, hogy közvetítsen az orosz-ukrán konfliktusban.

Még kéne fegyver

Eközben Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere, aki az ENSZ Közgyűlésén szintén New Yorkban tartózkodik, további fegyvereket kért az országát támogató szövetségesektől, hogy az ukrán hadsereg képes legyen megtartani ellentámadásának lendületét elsősorban a keleti fronton.

Ebben a csatában az ukrán erőknek sikerült kiűzniük az oroszokat Harkiv tartomány majdnem egész területéről, ami még hiányzik, azért kemény harcok folynak. A háború előtt 27 ezer lakosú Kubjanszk városba bejutottak az ukrán csapatok, de helyenként még jelen vannak az oroszok is. A felek tüzérsége szünet nélkül lövi egymást - derül ki a Moscow Times tudósításából.

A Bloomber idézi a kijevi katonai vezetést, amely szerint az elmúlt napban 33 város és falu infrastruktúrájában tettek kárt az orosz támadások. Eközben az ukrán erők Luhanszk tartományban is folytatták támadásukat. A déli fronton Dnyeperen elsüllyesztettek egy a utánpótlást szállító hajót és tovább támadják Herszon tartományban az orosz logisztikai központokat - állítja az ukrán forrás.

Török szankció

Eszközértéke alapján Törökország legnagyobb magánbankja, egyben az Emirates NBD Bank PJSC helyi leányvállalata leállította az orosz felhasználók körében Mir bankkártyák elfogadását. Ezt megelőzően az Egyesült Államok illetékes állami hivatala figyelmeztette a világ minden táján tevékenykedő pénzintézeteket, hogy ne kössenek új megállapodásokat a Mir mögött álló orosz partnerükkel a már meglévőkön túl.

Főként még a szovjet időkben megörökölt légvédelmi eszközökkel összesen 55 orosz repülőgépet lőtt le az ukrán hadsereg - mondta James Hecker tábornok, az USA Európában állomásozó légi erejének parancsnoka riportereknek. Szakmai véleménye szerint ez az oka, hogy az orosz légierő nem tudott teljes légi fölényt elérni a harctéren, amelynek fájó hiányát megérezték a földi csapatok.