India határozottan elítéli az ukranai Bucsa városában történt gyilosságokat, amelyek áldozatai civilek voltak, és támogatja, hogy független vizsgálóbizottság járjon a végére, kik voltak a felelősök a szörnyűségért - idézte az ország képivselőjének az ENSZ Biztonsági Tanácsában elhangzott mondtait Vikas Pandey, a BBC News Delhiben dolgozó tudósítója. India tartózkodott azon a szavazáson, amelyen az ENSZ tagállamai elítélték Oroszországot az Ukrajna ellen indított háború miatt.

A dél-ázsiai nagyhatalom ENSZ-nagykövete annak is hangot adott, hogy országát aggasztja az Ukrajnában kialakult biztonsági és humanitárius helyzet romlása, és megismételte, hogy India szerint a feleknek azonnal tűzszünetet kellene kötniük és be kellene fejezniük a harcot. Támogatják azokat a próbálkozásokat, amelyek biztonságos utat akarnak kínálni a humanitárius támogatások eljuttatásának az ukrajnai rászorulóknak.

India hosszú idő óta el nem kötelezett külpolitikát folytat, ám a nyugati hatalmak erős nyomást gyakorolnak rá, hogy az orosz agresszió ügyében kerülje a hintapolitikát. Delhi és Moszkva sok évtizede együttműködik a biztonságpolitika terén, Oroszország India legnagyobb fegyverszállítója. Az USA és Ausztrália márciusban bírálta a delhi vezetést, hogy fontolgatja az Oroszország elleni nyugati gazdasági szankciók megkerülését. Delhi orosz olaj vásárlásáról is döntött, bár azzal a megjegyzéssel, hogy az India szükségeinek kiszolgálásához csak egy cseppel járul hozzá.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.