A Magyarországot is soraiban tudó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 tagállamának együttes GDP-növekedése a második negyedévben 0,4 százalékra mérséklődött az első negyedéves 0,5 százalék után. Az OECD honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint a második negyedévi éves szintű gazdasági növekedés 1,5 százalékra lassult az OECD-ben az első negyedévi 1,6 százalék után. Ugyanakkor a G7-országoké 0,5 százalékra gyorsult az előző negyedéves 0,4 után – írja az MTI.

Az összkép vegyes: Japán GDP-növekedése 1,5 százalékra gyorsult az előző negyedévi 0,9-ről, miközben az Egyesült Államoké 0,5-ről 0,6 százalékra, Nagy-Britanniáé 0,1-ről 0,2 százalékra nőtt.

Kanadában lassult a növekedés 0,8 százalékról 0,3 százalékra, Németország pedig két negyedévnyi csökkenés után stagnál. Olaszország az első negyedévben 0,6 százalékos gazdasági növekedést könyvelt el, ami a második negyedévre 0,3-ra lassult.

Az Európai Unió GDP-je a második negyedévben stagnált az első negyedéves 0,2 százalékos növekedés után.

Negyedéves alapon az OECD-országok közül a legerősebb növekedés Írországban volt (3,3 százalék), ezt követi Szlovénia (plusz 1,4) és Costa Rica (plusz 1,3). Ugyanakkor tíz OECD-országban – köztük Magyarországon is – csökkent a bruttó hazai termék, a legjelentősebben Lengyelországban (mínusz 3,7 százalék), Svédországban (mínusz 1,5) és Kolumbiában (mínusz 1,0).

Kijöttek a siralmas GDP-adatok: 27 éve nem történt ilyen

A magyar GDP 2023 II. negyedévében a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mint a statisztikai hivatal jelentéséből is kitűnik, a csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. 1996 óta most van olyan először, hogy egymást követő négy negyedévben csökken a bruttó hazai termék. A Pénzügyminisztérium szerint a magyar gazdaság az év második felében visszatér a növekedési pályára, jövőre ismét uniós átlag felett teljesíthet.
Bővebben--->