Christoph Geil német gazdálkodó alternatív tápérték-láncokat szeretne kifejleszteni a bőséges gyepterületeken. A férfi a Német Élelmiszer-technológiai Intézettel (DIL) együtt kísérletezik a fűből történő fehérje kinyerésével. 

Alsó-Szászországban, az Északi-tenger partján fekvő, mintegy ötszáz hektárnyi területet és egy biogázüzemet is magában foglaló gazdaságában egy fűprés működik erre a célra – számolt be róla az Agrarheute

A gazdaságban 750 szarvasmarha legel, az állatokat a német gazda a hentesekkel együttműködve közvetlenül értékesít. 

A vörös lóhere egy igazi fehérjebomba

A növényi fehérjék fűből történő előállításával többek között hús- és sajtpótló termékek jöhetnének létre. A fűfélék és hüvelyesek értékes összetevőket tartalmaznak. 

A fű így közvetlenül felhasználható lenne az emberek számára, a hús- és tejtermelő állatokon való közvetítés kiiktatásával. Ehhez azonban az új élelmiszerekről szóló uniós rendelet értelmében új engedélyre lenne szükség.

A kísérlet 2020 óta tart. A fehérje kinyeréséhez egy mobil tesztberendezésben alkalmazott összetett technológiát alkalmaznak. Christoph Geil takarmánynövényeket és számos hüvelyes növényt termeszt keverék és tiszta magvakból.

Egy tonna vörös lóhere akár 35 kg fehérjét is termelhet. Korábbi számítások szerint egy hektár gyepterületből évente körülbelül 400 kg fehérje nyerhető. A fű betakarítása után a fehérje levét először ki kell vonni, és fel kell dolgozni erre a célra. A növényi levet a fűtömegből préselik ki. Az első publikációk szerint a Geil-farmon működő üzem naponta akár 50 tonna friss masszát is előállíthat. A préselés után a gazda a levét 3 °C-ra hűti.

A növényi lé feldolgozása az Élelmiszertechnológiai Intézetben

A DIL a növényi nedvet Quakenbrückben dolgozza fel. A fehérjéket kivonják és funkcionalizálják. A cél a hab- és gélképződés elérése, különösen azért, mert nem minden növényi fehérje egyforma. Ehhez bizonyos aminosavakra van szükség. Christoph Geilnek ezért a fűfélék különböző növekedési szakaszaiban kell mintákat vennie és elemeznie.

A növényi nedv körülbelül 60 százalékban fehérjéket tartalmaz. A jövőbeni cél a 75 százalékos fehérjetartalom elérése. A fűből származó fehérjék por alakban is forgalomba hozhatók. A végén megmaradó masszából vegetáriánus hamburgerpogácsát vagy vegán sajtot lehet majd készíteni.