Ukrajna az orosz hadsereg általi kiprovokálatlan lerohanása után újra napirendre került, hogy a semleges Svédország és Finnország is csatlakozik az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO). Az elmúlt hetekben mind két ország gyorsított eljárású csatlakozási lehetőségekről egyeztetett. Viszont most Oroszország teljesen egyértelmű fenyegetést küldött Helsinkinek, Stockholmnak és a NATO-nak.

„Ebben az esetben nem lehet szó a Balti-tenger nem nukleáris státuszáról” – írta Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának helyettes vezetője és volt elnöke egy csütörtöki Telegram-bejegyzésben a Bloomberg szerint. A nukleáris fegyverek telepítésével arra utalt, hogy Oroszország Iszkander rakétákat, hiperszonikus fegyvereket és nukleáris fegyverzettel ellátott hajókat vihet a térségbe, ha a két ország belép a NATO-ba.

Medvegyev megjegyzései a legrészletesebb fenyegetések közé tartoznak, amelyeket Oroszország azzal a kilátással kapcsolatban tett, hogy északnyugati szomszédai évtizedek óta tartó távolmaradásuk után esetleg csatlakozhatnak a szövetséghez. A héten azonban mind Finnország, mind Svédország azt mondta, hogy Oroszország ukrajnai inváziója nyomán napirendre veszik a NATO-tagságuk kérdését.

A fenyegetések üresek voltak, mert Oroszország már most is tart atomfegyvereket a Balti-tengeren fekvő kalinyingrádi exklávéjában - mondta Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter csütörtökön a BNS hírszolgálatnak. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni, hogy esetleg atomfegyvereket vetnének be a balti térségben, de azt mondta, hogy Putyin már utasította a hadsereget, hogy készítsen terveket a védelem megerősítésére Oroszország nyugati határai mentén.

Medvegyev azt mondta, reméli, hogy a „józan ész” győzedelmeskedik, és az országok úgy döntenek, hogy nem csatlakoznak a szövetséghez.

Oroszország határa Finnországgal több mint 1300 kilométer hosszan húzódik, ami több, mint a jelenlegi NATO-tagokkal közös határ teljes hossza. Ha az országok csatlakoznak a szövetséghez. „Komolyan meg kell erősítenünk szárazföldi erőinket és légvédelmi rendszerünket, és jelentős tengeri erőket kell telepítenünk a Finn-öböl medencéjében” – mondta Medvegyev a finn NATO-tervekre reagálva.

Bár a NATO-tagság megfontolására irányuló kezdeményezések mindkét országban csak az invázió után lendültek fel, Medvegyev szerint nem Oroszország lépése volt elhibázott. Ugyanakkor utalt arra, hogy míg Ukrajna távol tartása a nyugati szövetségtől Oroszország ottani működésének egyik fő célja volt, a Kreml másként látja a helyzetet Finnország és Svédország régiójával.

„Nincs területi vitánk ezekkel az országokkal, mint Ukrajnával” – mondta, ami kapcsán arról beszélt, hogy emiatt a két ország tagságának ára más Oroszország számára.