A minimálbér 14,3 százalékos növelése Szerbiában minden idők legnagyobb emelését jelenti: a legkisebb fizetés január elsejétől két és félszer lesz nagyobb, mint tíz évvel ezelőtt volt – mondta Siniša Mali, az átmeneti kormány pénzügyminisztere a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint. Az emelés a munkaadóknak 350 millió eurójukba kerülne, ha a belgrádi kormány a munkaadói járulék csökkentésével nem létett volna közbe.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy január elsejétől a munkaadóknak egy százalékkal kevesebb járulékot kell majd fizetniük a nyugdíjbiztosítási alapnak.

Nem szociális juttatás

Ami a minimálbért és a legalapvetőbb dolgokat tartalmazó fogyasztói kosarat illeti - sokak szerint az emelés nincs összhangban az inflációval -, a pénzügyminiszter elmondta, hogy ennek a kettőnek semmi köze egymáshoz, mivel az ő megítélése szerint, a munkaóra minimális ára nem szociális, hanem gazdasági kategória. Mali szerint Szerbiában az átlagfizetés növekedésének mértéke nagyobb az inflációnál.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szerb kormány döntése értelmében 2023. január elsejétől a minimálbér 40 020 dinár (137 ezer forint) lesz, ami a jelenlegi legalacsonyabb fizetéshez képest 14,3 százalékos növekedést jelent.