A megállapodás szerint a menekültek elszállásolásával, ellátásával és taníttatásával járó költségeket a kormány térítené. A menedékkérelemért folyamodók azonban fél évnél tovább nem maradnak az országban. Szlovákiánál ugyanis fejlettebb országokba - az Egyesült Államokba, Kanadába és Norvégiába - mennek majd tovább. Petar Lazarov belügyi szóvivő elmondta, egy nemzetközi projektről van szó, melynek célja, hogy segítse a háború elől menekülő embereket - olvasható a rádió portálján.

Amennyiben az ideiglenesen befogadott menekültek közül néhányan távoznak egy harmadik országba, a megállapodás érvényessége idején kiegészíthetik a létszámot további személyek befogadásával. Az összlétszám ugyanakkor nem haladhatja meg a 250 főt.

Rendkívüli körülmények esetén a szlovák belügyminisztérium határozata értelmében meghosszabbíthatják a menekültek tartózkodási idejét addig, amíg nem távoznak egy harmadik országba. A menekültek Szlovákiába, majd a további országokba való utaztatásának költségeit a Nemzetközi Migrációs Szervezet téríti. A megállapodás azzal a nappal lép érvénybe, amikor azt minden szerződő fél aláírja. A belügyminisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a tervezetet.