A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén az amerikai jegybank szerepét betöltő tartalékbank rendszer, a Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC).  A közlemény kiadását követően az amerikai tőzsdeindexek kilőttek - a Dow több mint 100 pontot ugrott.

Mindez annak volt köszönhető, hogy a Fed a kamatemelési iránymutatásából elhagyta a "türelmes" jelzőt, ám ezzel egyidőben azt is jelezte, hogy a kamatemelés az áprilisi ülésén "sem valószínű". Janet Yellen, a Fed elnöke az ülést követően ugyanakkor leszögezte azt is, a "türelmes" szó elhagyása nem jelent "türelmetlenséget".

A kamatemeléssel kapcsolatban a Fed közölte, akkor valószínű a szigorítás, ha további javulást lát a munkaerőpiacon és megalapozott bizonyosságot lát arra, hogy az infláció közép távon visszatért a 2 százalékos cél közelébe.

A mostani indoklás és a közzétett dokumentumok alapján jegybankárok már akár júniusban tárgyalhatnak a kamatemelésről, a szigoríás ütemét viszont a decemberi megítéléshez képest lényegesen kevésbé agresszívnek ítélik meg piaci elemzők. Megfigyelők úgy vélik az első kamatemelés a nyár eleje helyett inkább szeptemberben jöhet. A Fed közleménye egyébként leszögezi: a testületnek nincs kijelölt időpontja a kamatemelések megkezdésére.

A Fed kevésbé bizakodó ugyanakkor a gazdasági kilátásokat illetően, a jegybankárok visszavettek a 2015-ös GDP-előrejelzésükből és közölték, hogy a növekedés valamelyest mérséklődött. Ezzel együtt viszont nem tettek említést az erősebb dollárról, csak annyit jegyeztek meg: az exportnövekedés gyengült. Az olajárcsökkenést pozitívan értékelték, ez a jegybank szerint növeli a háztartások vásárlóerejét.

A Fed az idén 2,3-2,7 százalékos GDP-növekedést vár, míg decemberi prognózisában 2,6-3,0 százalékos növekedést jelzett előre. A 2016-os növekedési előrejelzést a Fed 2,3-2,7 százalékra csökkentette a decemberben jelzett 2,5-3,0 százalékról. A munkanélküliségi ráta az idén 5,0-5,2 százalék lesz, míg decemberben 5,2-5,3 százalékot jelzett előre. A ráta jövőre 4,9-5,1 százalékra csökken a decemberi előrejelzésben szereplő 5,0-5,2 százalék helyett. Az infláció 2015-ben a mostani előrejelzés szerint 0,6-0,8 százalék lesz, tehát kisebb a decemberben jelzett 1,0-1,6 százaléknál, jövőre viszont már 1,7-1,9 százalék lehet, nagyjából a decemberi 1,7-2,0 százalékos előrejelzéssel megegyező.

A Fed jegyzőkönyve április 8-án jelenik majd meg.

Az FOMC döntését követően - közép-európai idő szerint este negyed 9 körül - a Dow 1,2, az S&P-500 1,3, a Nasdaq 1,1 százalékos emelkedésben volt.