A majom invazív fajnak számít és elszaporodása egyre nagyobb problémát okoz a Hollandia tengeren túli területét képező autonóm államban - írja a Guardian.

A hatóságok egy civil szervezetet, a Nation Foundation St. Maartent bízzák majd meg, hogy a következő három évben elfogjanak és végleg elaltassanak legalább 450 majmot.

A termelők amiatt panaszkodtak ugyanis, hogy a majmok lerabolják a terményeiket, és megnehezítik a megélhetésüket, állítja a civil szervezet.

Ha egy faj olyan területen szaporodik el, ahol nem őshonos, akkor ott gyakran nincsenek olyan ragadozók, amelyek szabályoznák a faj populációjának méretét, mondta a szervezet alapítója, Leslie Hickerson. Elmondta, hogy a “fajok menedzselése” azért is fontos, hogy “egészséges” maradjon a sziget az utánunk következőknek. 

Fotó: Juan Mabromata
Fotó: Juan Mabromata
Kép: AFP

Azonban nem mindenki ért egyet a tervvel, a mészárlás kritikusai azzal érvelnek, hogy a sterilizáció és a környezetmendzsment jobb megoldás lenne, ahogy a majmok áttelepítése is. 

A pontos nevükön déli szavannacerkófok szőre testükön pöttyös szürkésbarna, fekete arcukat fehér szőr szegélyezi. Dél- és Kelet-Afrikában őshonosak, de megtalálhatóak a karibi térségben is, például Saint Kitts és Nevisen, ahol többezresre nőtt populációjuk. A térségbe először európai telepesek hozták be a cerkófmajmokat a 17. század környékén, mint egzotikus háziállatokat.