Lord Frost lemondásának hírét először a Mail on Sunday közölte, kormányzati forrásokat idézve. Az államtitkár már egy hete közölte Boris Johnson miniszterelnökkel távozási szándékát, de Johnsonnak sikerült rávennie Lord Frostot, hogy januárig maradjon posztján. Frost azonban a sajtóértesülés megjelenése után, vasárnap hajnalban bejelentette, hogy azonnali hatállyal távozik a kormányból - írja az MTI.

A lemondást bejelentő, Johnsonhoz intézett levélből kiderül, hogy Lord Frost - aki még az elmúlt héten is tárgyalt a brexit-megállapodás hónapok óta éles viták kereszttüzében álló észak-írországi protokolljáról európai uniós partnereivel - valóban megállapodott nemrégiben a kormányfővel arról, hogy januárban távozik.

Frost azonban - alig burkolt bírálattal illetve a miniszterelnököt a megállapodás kiszivárogtatása miatt - szombati keltezésű levelében azt írta: csalódottan nyugtázta, hogy távozásának terve szombat este nyilvánosságra került.

A levél szerint a brexit immár biztos révbe ért, és a kormány feladata most a brexit nyújtotta lehetőségek kiaknázása. Azonban a volt államtitkár aggályosnak tartja a kormány "jelenlegi irányvonalát", különösen az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezésére nemrégiben érvénybe léptetett korlátozásokat ellenzi.

Frost azt írta: meg kell tanulni együtt élni a koronavírussal és tudja, hogy Boris Johnson is "ösztönösen" ezen az állásponton van. A kormányfő bátor döntést hozott júliusban, amikor jelentős ellenállást leküzdve újból megnyitotta az országot. "Sajnos ez a döntés nem bizonyult visszafordíthatatlannak". Ezzel arra utal, hogy Johnson a koronavírus-járvány miatt elrendelt korábbi korlátozások nyári feloldását annak idején visszafordíthatatlannak nevezte. A rendkívül gyorsan terjedő omikron vírusváltozat megfékezésére azonban a brit kormány a minap szigorításokat rendelt el, köztük azt, hogy az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre csak oltási igazolás vagy friss negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni.

Frost reméli, hogy a brit kormány "nem esik kísértésbe", és nem hoz olyan jellegű kényszerítő intézkedéseket, amilyeneket más országokban már bejelentettek.

Frost koránt sincs egyedül ezzel a véleményével a kormányzó Konzervatív Párton belül: a kormány a tory frakció hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette, ellenzéki szavazatokkal tudta csak jóváhagyatni e hét elején a londoni alsóházban az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezését célzó intézkedéseket.

A Downing Street által vasárnap hajnalban nyilvánosságra hozott válaszlevelében Boris Johnson nem tesz említést ezekről az intézkedésekről, ugyanakkor rendkívül elismerő hangon méltatja a volt államtitkár által a brexit-tárgyalásokon végzett munkát, és mélységes sajnálkozásának ad kifejezést Frost lemondása miatt.

A kormányfő levele szerint Lord Frost fáradhatatlan kemény munkája, állhatatossága és képzelőereje nélkül lehetetlen lett volna elérni az Európai Unióval kötött, zéró vám- és kvótatartalmú kereskedelmi egyezményt, az első ilyen jellegű kereskedelmi megállapodást, amelyet külső kereskedelmi partnerrel kötöttek.