Károly bár "szenvedélyes környezetvédelmi aktivista" lemondott arról, hogy részt vegyen a jövő hónapban, Egyiptomban tartott klímcsúcson, miután Liz Truss miniszterelnök azt mondta neki, hogy "maradjon távol" az eseménytől - írja a Sunday Times.

Korábban Károly még azt tervezte, hogy beszédet is mond a COP27-en.

A lap azt írta, hogy a döntés valószínűleg feszültséget szít az új miniszterelnök és az új uralkodó között, bár egy Downing Street-i forrás azt állította, hogy a meghallgatás szívélyes volt, és "nem volt vita".

A BBC azt írja, hogy a király távolmaradásának tényét a Buckingham-palota is megerősítette.

Károly már trónralépése előtt jelezte, hogy részt venne az eseményen. Most ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy a király csalódott-e vagy sem. A palota szerint nem az: mindig is szem előtt tartotta az uralkodó szerepét, hogy a kormány tanácsai alapján cselekedjen.

Mindig aktív volt

A király a múltban is bizonyította mély elkötelezettségét a környezetvédelmi kérdések iránt, és walesi hercegként régóta kampányolt az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében.

A tavalyi COP26 konferencián Károly király - vagy akkori nevén Károly herceg - volt az egyik "sztárfellépő", aki szenvedélyes felhívást intézett a világ vezetőihez, hogy a klímaváltozással kapcsolatban "háborús álláspontra" helyezkedjenek.

Károly előad a COP26-on 2021-ben
Károly előad a COP26-on 2021-ben
Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Akármi is történt Liz Truss korábbi meghallgatásán, az a tény, hogy a király nem lesz ott csúcson felveti annak lehetőségét, hogy feszültség van a két ember között.

Simon Clarke konzervatív kabinetminiszter szerint a király távolmaradásáról szóló döntés "tudomása szerint barátságosan született".

A felvetések, miszerint "utasítást kapott a távolmaradásra, egyszerűen nem igazak" - mondta a Times Radio-nak. "A dolgok normális menete szerint ezt a kormány és nem a monarchia intézi".