Donald Tusk, volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt jelenlegi elnöke ismét nyíltan állást foglalt a lengyel belpolitika folyamataiban - derült ki a gazeta.pl tudósításából. Ezúttal a lengyel és a magyar vétó lehetőségét kommentálta az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadásával szemben "Ki kit szakít el hamarabb a hatalomtól?" címmel a twitteren.

Szerinte ugyanis az a kérdés, hogy a vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szakítja-e ki hamarabb Európából Lengyelországot, vagy a lengyel szavazók szakítják-e meg a PiS regnálását. Ezzel folytatta egy korábbi kommentjét, amelyben a következőt írta: Mateusz Morawiecki miniszterelnök vétót emleget az uniós büdzsével szemben, amelynek legnagyobb kedvezményezettje Lengyelország. A megfelelő szót keresem ennek minősítésére.

Közben Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és főügyész azzal fenyegette meg pártja, a Szolidáris Lengyelország nevében Morawieckit, hogy amennyiben az nem vétózza meg az uniós büdzsét, megvonja támogatását a lengyel kormánykoalíciótól, ami a kormány bukásával fenyeget. A lengyel média egyébként a magyar és lengyel vétó meglebegtetése után szinte csak ezzel a témával foglalkozik.