A belpolitikai válságtól sújtott Lengyelországban az most a legfőbb kérdés, hogy Andrzej Duda államfő milyen döntéseket hoz a két kritikus törvénnyel, a bírósági szabályozással és a médiatörvény módosításával kapcsolatban - írta az onet.pl. Jaroslaw Kaczynski az országot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Lengyelország tényleges vezetője abban bízik, hogy az előbbit megvétózza, az utóbbit támogatja.

A bírósági reformot ugyanis csak az EU nyomására változtatta meg a kormány és a parlament, a médiatörvény megváltoztatása pedig szívügye a kormánypártnak. Duda tehát tisztában van azzal, mivel tehetne Kaczynski kedvére, ám ezzel egyben szembe menne az EU és az USA akaratával. A bírósági törvény reformját az Európai Bizottság az uniós alapjoggal ellentétesnek tartotta, ezért kellett módosítani, amit az államfő megvétózhat.

A washingtoni kormányzat pedig a médiatörvény módosítását kifogásolja. Az új szabály szerint az európai gazdasági térségen kívüli cégek a jövőben nem birtokolhatnak többségi tulajdont lengyel médiavállalkozásokban. Ezzel a kormány szerint az oroszokat akarják kiszorítani, ám jelenleg csak egy olyan külföldi befektető van, amelynek többsége van egy jelentős tévécsatornában, és ez amerikai, a Discovery International, amely TVN-t irányítja.

El kéne szigetelődni?

Duda környezetéből olyan jelzések érkeztek, hogy az államfő  Kaczynski kottájából akar játszani, mire Washington máris jelezte, hogy ebben az esetben sem ő, sem Kaczynski nem számíthat amerikai meghívásra. Az utóbbi esetében ennek nincs jelentősége, mert a PiS elnöke nem utazik, Duda viszont elveszti az USA előző elnöke, Donald Trump idején kiépített jó amerikai kapcsolatait.

Szakértők szerint Duda az utolsó védvonal Kaczynski egyre radikálisabb politikájával szemben, ami ellenkezik Lengyelország érdekeivel. Nemrégiben egy belső egyeztetésen támadta az USA-t mondván: Joe Biden kormánya Lengyelország ellensége, és az amerikaiakban nem lehet megbízni, mert Afganisztán is mutatja, hogy elárulják saját szövetségeseiket. Ebben a helyzetben inkább el kell szigetelődni. Mateusz Morawiecki miniszterelnök és más PiS-politikusok nem értenek egyet ezzel az értékeléssel, de nem elég erősek ahhoz, hogy jobb belátásra bírják Kaczynskit.