A lengyel tisztiorvosi szolgálatot várhatóan felhatalmazza a parlament arra, hogy pénzbüntetést szabjon ki azokkal a magánszemélyekkel szemben akik tudatosan becsapják a hatósági személyeket, ha a beoltottságukkal vagy más a járvánnyal összefüggő kérdéssel kapcsolatban kérdezik őket.- írta a Business Insider Polska. Prawo.pl portál. A fertőzöttség tikolása 5 és 30 ezer zloty közti pénzbírságot (400 ezer-2,4 millió forint) von maga után.

Lengyelországban ez is része az oltásellenesekkel szembeni harcnak, amely az utóbbi időben olyannyira kiélesedett, hogy nem lettek ritkák az oltópontok elleni támadások.

Az új szabály, amely módosítja a fertőzések megelőzéséről, illetve a fertőző betegségek elleni harcról szóló törvény, a nyár végén kerül a Szejm elé. A szigorításon kívül lehetővé fogja tenni a tisztiorvosi szolgálatnak, hogy saját hatáskörében kontaktkutatást végezzen a fertőzöttek környezetében.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter bejelentette: a lengyel gyerekek szeptemberben a megszokott módon térnek vissza a tanuláshoz - tudósított az onet.pl. Egyelőre kérdéses az oltásuk. Azt sem döntötték még el, hogy ősszel lesznek-e, és ha igen, milyen egészségügyi megszorítások.

Azt viszont egyértelműen lehet már tudni, hogy ha lesznek is, azok helyiek, egyes területekre vonatkoznak majd, azaz nem az egész országra egységesen. Dolgoznak egy tervezeten, amelynek értelmében a munkaadók ellenőrizhetik, hogy dolgozóikat beoltották-e.