A brit királyi posta Angliában a jövő héten, Észak-Írországban, Walesben és Skóciában a május 5-én esedékes helyhatósági választások után kezdi a 14 oldalas magyarázó dokumentum kézbesítését. A Downing Street szerdai bejelentése szerint a program 9,3 millió fontba (360 millió forintba) - háztartásonként hozzávetőleg 34 pennybe - kerül. A brosúrának lesz digitális változata is, amely a közösségi portálokon, illetve a www.eureferendum.gov.uk címen érhető el.

A brit kormány hasonló akciót a 2014 szeptemberében tartott skóciai függetlenségi népszavazás, illetve az európai közösségbeli brit tagságról 1975-ben rendezett referendum előtt is végrehajtott. A háztartásoknak az 1975-ös népszavazás előtt kiküldött levélben személyesen Harold Wilson, Nagy-Britannia akkori munkáspárti miniszterelnöke szólította meg a választókat, és a brosúrán Wilson fotóportréja is szerepelt.

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint azonban a most kézbesítendő levélen nem szerepel David Cameron jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök fotója. A kormányfői hivatal ismertetése szerint a dokumentum egyebek mellett hangsúlyozza majd, hogy több mint 3 millió brit munkahely függ az Európai Unióba irányuló brit exporttól, és ha a júniusi népszavazáson a választók többsége arra szavaz, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az unióból, az gazdasági sokkot és emelkedő inflációt okozna.

A Downing Street szerint a legutóbbi felmérések arra vallanak, hogy a választók 85 százaléka több információt szeretne kapni a kormánytól az EU-népszavazás előtt. A konzervatív párti kormány - miután a februári EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról - június 23-ára írta ki a már három évvel korábban megígért népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságáról. A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált EU tagja.

A kormány és a kormányzó Konzervatív Párt azonban ennek ellenére megosztott a kérdésben. A kabinet több tagja is jelezte, hogy a hivatalos kormányzati állásponttal ellentétben a júniusi népszavazáson arra kíván szavazni, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.