A szlovákiai székhelyű Eustream nemzetközi partnerségre lépett annak érdekében, hogy az Ukrajnában termelhető zöldhidrogént Ausztriába és Németországba szállító vezetékhálózat részese legyen- közölte a hírt a H2View. A szakipari portál szerint az új energiaforrásként az egyszerre klímabarát és a megújuló energiatermelésre átálló rendszereket segítő zöldhidrogén iránt várhatóan megugrik majd a kereslet, így a Eustream jó időben, jó érzékkel lépett be az alakulóban lévő hálózatba. A H2EU+Store kezdeményezéshez csatlakozó szlovák cég ugyanis az ellátási lánc elejére került - a kiterjedt gázhálózatának és csővezeték-rendszerének a tesztelése ugyan még hátra van, de ideális szereplőnek tűnik az Ukrajna-Németország összekötésben való aktív részvételhez.

A H2EU+Store - írja a portál - vállalja, hogy Ukrajnában kiépíti és megteremti a szükséges vízbontó és hidrogéntermelő kapacitásokat, illetve a hozzájuk szükséges megújuló villamosenergiás termelőkapacitásokat, de azt is támogatja, hogy a hidrogéntárolás igényeit mind Ausztriában, mind Németországban kibővíti. Ez nem egy máról-holnapra megvalósuló projekt, a H2View szerint fokozatosan, 2050-ig épülhet ki a ma megtervezhető rendszerméret.

A hálózat főbb részei: a Nyugat-Ukrajnában előállított zöld hidrogén, amit betáplálnak az ottani nemzetközi gázszállító hálózatába, mely Szlovákián és Ausztrián átfutó gázvezetékeken keresztül a RAG Austria AG energiatárolóihoz, majd tovább Németországba. Valahogy így: 

forrás: Eustream

A terv az - közölte a bejelentést kommentálva Rastislav Nukovic, a Eustream főigazgatója -, hogy a gázszállító cég az átviteli hálózatának egyik fő vonalát teljes egészében hidrogén szállítására fogja átállítani.