Amellett, hogy mindig vannak ésszerűtlen csoportok, részben saját magát is felelősnek tartja, mert ebből úgy tűnik, nem ment át az által közvetített üzenet az elővigyázatosság és az egyéni felelősség fontosságáról.

Az egészségügyi minisztérium összesítése szerint a hétvégén 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában mintegy 1400 új esetet diagnosztizáltak. A járvány kezdete óta 3,58 millióan estek át igazoltan a koronavírus-fertőzésen. Százezer emberből jelenleg átlagosan 189-en fertőzöttek. Az utóbbi egy hétben 194 ember hunyt el, a halálos áldozatok száma 78895 - írja az MTI.

A dél-európai országba eddig 21,1 millió dózis oltóanyag érkezett. 13,7 millióan, a lakosság 29,1 százaléka kapta meg a vakcina első dózisát, míg 6,2 millió ember, a lakosság 13,1 százaléka esetében az oltás már teljes.

A spanyol kormány úgy számol, hogy 100 nap múlva meglesz a közösségi immunitás eléréséhez szükséges 70 százalékos átoltottság - erről Pedro Sánchez miniszterelnök beszélt.

A Kanári-szigetek felsőbírósága hétfőn elutasította a tartományi kormány beadványát az éjszakai kijárási tilalom fenntartására a szükségállapot után, ezért a régió vezetése a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, kérve a járványügyi intézkedés jóváhagyását. Amíg a jogerős döntés nem születik meg, nem tarthatja érvényben a korlátozást.

A szükségállapot lejártával megszűnt a szabad mozgás korlátozására vonatkozó egységes jogi keret, az egyes területi bíróságok pedig különböző ítéleteket hoznak. Baszkföldön a bíróság szintén elutasította a kijárási tilalom folytatását, míg a Baleár-szigeteken és a valenciai tartományban jóváhagyta. A Legfelsőbb Bíróság határozata a Kanári-szigetek ügyében precedenst teremthet a többi tartomány esetében is.