A Nemzeti Statisztikai Hivatal pénteki jelentése szerint a fogyasztói infláció májusban továbbra is alacsony maradt, az árak 2,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, ami megegyezik az áprilisi rátával. Az évtizedek óta magas infláció továbbra is kínozza az Egyesült Államokat és számos fejlett országot, de Kína a világ legnagyobb gazdaságai között kivételnek számít.

A termelői árindex, amely a gyári árakat méri, 6,4 százalékkal emelkedett, ami az áprilisi 8 százalékos szintről mérséklődött, mivel a nyersanyagárak emelkedése enyhült. A Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok medián előrejelzése 6,3 százalék volt.

Miközben az ukrajnai háború a globális gabona- és energiaárakat felfelé hajtotta, az utazásra és szórakozásra fordított gyenge fogyasztói kiadások segítettek a kínai fogyasztói infláció szinten tartásában - mondta az NBS egyik tisztviselője. Az olyan nyersanyagok, mint a szén és a színesfémek lassuló rallija segített visszaszorítani a gyári inflációt, amely tavaly októberben 26 éve a leggyorsabb ütemben haladt.

Viszont miközben a fél világ ölne az alacsony kínai inflációs szintért, az országban ez most mégis válságot jelent: a koronavírus-járvány miatt sorra döntöttek lezárásokról a legnagyobb ipari központokban és nagyvárosokban. Emiatt nagyon enyhe a fogyasztás, de a gyári és ipari termelés is visszaesett. Mivel a termelőszektorok felől nem kap támogatást a kínai gazdaság, a fogyasztásnak kellene fellendülnie, azonban egyelőre ezt épp a járvánügyi zárlatok akadályozzák.

Mivel az infláció visszafogottnak tűnik, és további koronavírus okozta zárlatok is lehetségesek, közgazdászok azt jósolják, hogy a kínai központi bank rövid távon tovább lazít a monetáris politikán. Az inflációs adatok a vártnál jobb exportadatokat követik, ami azt jelzi, hogy a zárlatok okozta ellátási lánc zavarok enyhültek, mivel az ország az elmúlt hetekben enyhítette az áruk és személyek mozgására vonatkozó korlátozásokat.

Kínában már a 2-4 százalékos növekedés is recessziónak számít

A növekedési adatok viszont így is pocsékak Kínában:a Nomura közgazdászai a héten közölték, hogy várakozásaik szerint az április-júniusi bruttó hazai termék mindössze 0,3 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbihoz képest, részben a folytatódó ingatlanpiaci visszaesés és a zéró-covid-stratégia miatt. A Nomura az egész évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését 3,9 százalékról 3,3 százalékra csökkentette. A járvány előtti évtized 6-10 százalék közötti növekedési számaihoz képest ez jelentős visszaesés, miközben 2020-ban is csak 2,3 volt a GDP-bővülés mértéke. Egyes elemzők ezt már recessziónak tekintik Kína esetében. 

Májusban a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektorban már a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott a tevékenység. Áprilisban a vizsgált munkanélküliségi ráta Kínában a városi lakosságnál elérte a legmagasabb szintet 2020 februárja óta, amikor több város is bezárt, miután a vírus első kitörése elindult Vuhanból. A közgazdászok arra számítanak, hogy a jövő héten megjelenő májusi ráta további emelkedést mutat majd.

Eközben újabb Covid-zárlatok veszélye fenyeget, mivel a rendkívül fertőző omikron-változat újra felbukkant Sanghaj egyes részein, ami arra késztette a hatóságokat, hogy a hétvégén a lakosság több mint felének tömeges tesztelését rendelték el.

Ez arra késztette a közgazdászokat, köztük Sheana Yue-t a Capital Economics-tól, hogy azt jósolják, hogy a kínai központi bank felgyorsíthatja az enyhítést. "Hamarosan további kamatcsökkentésekre számítunk - az elsőre akár már jövő szerdán sor kerülhet" - írta pénteken az ügyfeleknek szóló jegyzetében.

A Kínai Népbank a múlt hónapban váratlanul 4,6 százalékról 4,45 százalékra csökkentette az ötéves vagy annál hosszabb lejáratú hitelek egyik legfontosabb kamatlábát. A növekedést támogató intézkedések azonban elmaradtak a korábban, legutóbb a világjárvány kezdetekor, 2020 elején alkalmazott nagyszabású enyhítésektől.