Antony Blinken külügyminiszterhez intézett memorandumában Joe Biden utasította, hogy a külföldi segítségnyújtási törvényen keresztül utaljon 350 millió dollárnyi haditámogatást Ukrajnának, hogy azt az ország védelmére fordítsák - írja a Reuters.

Blinken nem közölte, hogy Washington milyen fegyvereket szándékozik biztosítani az ellenálló országnak. Az Egyesült Államok korábban már küldött Javelin páncéltörő fegyvereket és lőszert, többek között légvédelmi rendszereket. Januárban az Egyesült Államok engedélyt adott arra is, hogy Lettország és Litvánia amerikai gyártmányú, emberi személyzet által mozgatható Stinger légvédelmi rakétákat szállítson Kijevnek.

Biden egy másik rendelettel már péntek este engedélyezte az újabb katonai segélyszállítást, és akkor 250 millió dollárig terjedő általános támogatást is jóváhagyott Ukrajnának. Egy, az ügyet ismerő személy elmondta, hogy a kormányzat 6,4 milliárd dollárnyi további finanszírozást kért a kongresszustól Ukrajna segélyezésére és védelmi szükségleteire - tudta meg a WSJ.

A túlerővel szemben az ukrán hadsereg egyelőre kitart. A Vlagyimir Putyin által elrendelt csütörtökön invázió egyelőre nem ért célt, Kijevig nem jutottak el az orosz páncélosok, csak a különleges alakulatok néhány tankja, valamint légideszantos egységek ostromolják a várost. Melitopol - az orosz állításokkal szemben még mindig a védelmi erők kezén van a jelentések szerint. Emiatt több ország is küld a számukra fegyvereket és egyéb katonai eszközöket, köztük Hollandia, Franciaország, Csehország, Lettország, Lengyelország és Litvánia.

Ellátmány mellé pénzügyi szankciók

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy támogassa Oroszország kizárását a SWIFT pénzügyi üzenetküldő rendszerből az ukrajnai invázió miatt, mivel Olaszország felülvizsgálta korábbi aggályait, és nyilvánosan támogatja a javaslatot, ha a blokk többi tagja is támogatja. Az utolsó vonakodó állam Magyarország volt a beszámolók szerint, de a lengyel kormányzat szerint az Orbán Viktor vezette kabinet is kész beleállni a tiltásba.

A Reuters szerint Európai Központi Bank és az Európai Bizottság felméri, hogy egy ilyen lépés milyen hatással lenne az államközösség gazdaságára, hogy a tagállamok dönthessenek az intézkedésről. Moszkva rendszerből való kizárásához a 27 uniós ország egyhangúságára lenne szükség. Joe Biden kabinetje is megerősítette, hogy Oroszország kitiltása a SWIFT-ből továbbra is napirenden van.

Biden kitartása azért is meglepő, mert a Wall Street legnagyobb bankjai közül több közölte, hogy a SWIFT pénzügyi üzenetküldő rendszerből való kizárás messzemenő következményekkel járna, ami árthatna a világgazdaságnak és aláásná a büntetések célját - mondták az ügyet ismerő személyek a Bloombergnek.

A cégek, köztük a JPMorgan Chase & Co. és a Citigroup azt javasolták, hogy Washington maradjon más típusú szankcióknál, hogy megbüntesse Oroszországot Ukrajna lerohanásáért. Más, kevésbé nemzetközi kitettséggel rendelkező bankok fogékonyabbak voltak az ötletre, és azt mondták a tisztviselőknek, hogy ez egy kezelhető lépés lenne. A bankok képviselői nem kívántak nyilatkozni.

Az előzetes becslések szerint az Oroszországban működő külföldi bankok közel 30 milliárd dolláros (nagyjából 9990 milliárd forintos) kitettségének oroszlánrészét az európai hitelezők birtokolják. Emmanuel Macron francia elnök ennek ellenére is hajthatatlan, még a csütörtökön szintén nemmel szavazó Olaf Scholz német kancellárt is rábírta a javaslat támogatására.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.