Biden Washingtonban újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy egy orosz inváziónak "hatalmas következményei lennének világszerte" Putyin számára - idézi az amerikai elnököt a WSJ, amely szerint az orosz elnökre vetnének ki személyes szankciókat, ha Oroszország folytatná a katonai agressziót a térségben.

Korábban kedden amerikai tisztviselők azt mondták, hogy Washington kész szankciókat és exportellenőrzést bevezetni az orosz gazdaság kritikus ágazataira, ha Putyin megszállja Ukrajnát. A tisztviselők azt is elmondták, hogy az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy enyhítse a piaci sokkhatásokat, ha Oroszország megtorlásként visszatartja az energiaszállítmányokat Európa felé

Az új, a Kremlre kivetett intézkedések közé tartozna a mesterséges intelligencia, a kvantumszámítástechnika és az űrkutatás területén működő csúcstechnológiájú amerikai berendezések exportjának korlátozása is.

"Olyan kifinomult technológiákról van szó, amelyeket mi tervezünk és gyártunk", és ezek megvonása elég keményen érintené Putyin "stratégiai törekvéseit, hogy iparosítsa gazdaságát" - mondta a tisztviselő.

Boris Johnson brit miniszterelnök is hasonló kijelentéseket tett, megismételve fenyegetést, mondván, hogy a szankciók "súlyosabbak lennének, mint bármi, amit valaha is tettünk". Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy pénteken telefonon beszélni fog Putyinnal, "tisztázni" akarja Moszkva szándékait - írja a France24.

Oroszország nem tágít és mozgósította katonáit

Egy nappal azután, hogy Washington közölte, hogy 8500 amerikai katonát helyez készenlétbe a NATO európai erőinek támogatására, az orosz hadsereg bejelentette, hogy újabb gyakorlatokat tart 6000 katona részvételével Ukrajna közelében és a Krím térségében. A hadgyakorlaton vadászgépek, bombázók, légvédelmi rendszerek, valamint a fekete-tengeri és a Kaszpi-tengeri flotta hajóinak lőgyakorlatai zajlottak.

AmericasWestern tisztségviselői szerint a Kreml már több mint 100 ezer katonát telepített Ukrajna határaira, és Oroszország minden részéből érkezik erősítés.

"Továbbra is figyeljük a jelentős katonai erő felsorakozását" - mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője. Washington figyelmeztette az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszországot is, hogy tekintélyelvű kormánya "gyors és határozott válaszlépésekkel néz szembe", ha segít Moszkvának megszállni Ukrajnát.

"Ha egy invázió Fehéroroszországból indulna ki, ha orosz csapatok állandóan a területükön állomásoznának, a NATO-nak könnyen lehet, hogy újra kell értékelnie saját haderőnk helyzetét a Fehéroroszországgal határos országokban" - mondta Ned Price külügyminisztériumi szóvivő újságíróknak. 

Az Egyesült Államok és uniós szövetségesei azzal vádolják Oroszországot, hogy a NATO-hoz és más nyugati intézményekhez való csatlakozásra törekvő egykori szovjet köztársaság, Ukrajna lerohanásával fenyegetve fel akarja borítani az európai stabilitást. Moszkva álláspontja az, hogy a NATO az orosz biztonságot fenyegető módon terjeszkedik Kelet- és Közép-Európában. A Kreml követeli, hogy a katonai szövetség vonja ki erőit a térségből.