Az izraeli egészségügyi minisztérium egy hétfői jelentés szerint legalább 800 000 lejáró koronavírus elleni vakcinaadagot fog megsemmisíteni, ha a következő két hétben nem találnak rá vevőt. A Pfizer-BioNtech oltóanyagok július végén lejáró dózisai több százmillió dollárt érhetnek - írja a Times of Israel.

Izrael azért keresi az oltások átvevőjét, mert számos országban kiterjesztik az oltási kampányt a koronavírus gyorsan terjedő delta variáns ellen, amely miatt egyes helyeken az egekbe szökött a megbetegedések száma. A zsidóállamnak mintegy 1,4 millió oltása van, amelyek július végén lejárnak, de remélik, hogy ebből 600 000 oltást felhasználhatnak 300 000 főnyi 12 és 15 év közötti tinédzser beoltására. Izrael állítólag több országgal is tárgyalásokat folytat arról, hogy vagy megvásárolják az oltóanyagokat, vagy átveszik azokat a későbbiekben megkapni tervezett oltóanyagokért cserébe, amelyek ehelyett Izraelbe kerülnek. A jelentés nem nevezte meg az országokat. A Haaretz napilap a múlt héten arról számolt be, hogy három ország állt kapcsolatban Izraellel a hamarosan lejáró vakcinák megvásárlásáról.

Izrael a múlt héten kezdte el ösztönözni a tizenéveseket az oltások felvételére, miután az esetek száma elkezdett növekedni, ami a beltéri maszkokra vonatkozó mandátumhoz való visszatérést és a szakértők további lépések megtételére való felhívását váltotta ki. A Palesztin Hatóság június 18-án visszautasított sok oltóanyagot, mert túl közel volt a június 30-i lejárati határidőhöz.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfő délutánig több mint 5,5 millió ember kapott legalább egy adag vakcinát, és naponta mintegy 13 000 embert oltanak be. Ezzel az ütemmel július 21-ig még 300 000 embert kell beoltani, hogy elérjék a Naftali Bennett miniszterelnök által kitűzött 300 000 újonnan beoltott személyben meghatározott célt. Az első oltást azonban július 9-ig kellene megkapniuk, hogy legyen elég idejük a második oltásra a hónap végén lejáró tételből. Bennett egy hétfői megbeszélésen azt mondta a helyi tisztviselőknek, hogy "egyszerűen bűncselekmény, ha nem oltatják be magukat", mielőtt az oltóanyagok lejárnak.

Izrael több millió vakcinát vásárolt a Pfizertől, és az első országok között volt, amelyek megkapták azokat, egy máig nem ismert vételárért cserébe. Annak ellenére, hogy több millió fel nem használt adaggal rendelkeztek, áprilisban, Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnök alatt további 18 millió adag megvásárlásáról kötött megállapodást, arra az esetre, ha szükség lenne az emlékeztető oltásokra.

Az egészségügyi minisztérium adatai hétfőn a napi megbetegedések újbóli emelkedését mutatták: éjféltől kora délutánig 225 új fertőzés történt, szemben az előző napi 145-tel. A hétnapos gördülő átlag vasárnap óta 156 napi esetet mutat. Jelenleg 1425 aktív eset van, miután 10 nappal ezelőtt még 230 volt a számuk. Ugyanakkor csak 43 ember került kórházba, mintegy felük súlyos állapotban.