A pekingi városvezetés minden erejével azon volt, hogy tökéletes munkafeltételeket biztosítson az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján rész vevő vezetőknek és küldötteknek. A rendezvény előtt hadat üzentek a kínai fővárost ellepő szmognak, ám ezzel nem kevés kényelmetlenséget, bosszúságot okoztak a helyieknek - derül ki a BBC tudósításából.

Számos gyárat, amelyek széntüzelésű kazánjai beterítik füstjükkel Pekinget, a tanácskozás idejére leállítottak. A nagyváros autónak felét kitiltották az utakról. A külvárosok lakói nem tüzelhették el a lehullott faleveleket és nem rendezhettek füsttel járó kerti partikat. A temetéseken tilos volt a tömjénfüst használata.

Boldog iskolások

A pekingiek csak APEC-kéknek csúfolják az intézkedéssorozatot, amivel arra utalnak, hogy valami csodás, ám ideiglenes dolog történhet velük az életünkben. Nevezetesen ha minden sikerül, akkor egy ideig a szmog szürkesége helyett ismét láthatják a kék eget városuk felett. Az ironikus elnevezés egyben rávilágít arra, hogy ők fizetik meg a kedvező időjárás-változás árát.

Hogy biztosan elkerüljék a reggeli és délutáni dugókat, a közalkalmazottak néhány százalékát kötelező szabadságra küldték. Kína esetében ez több millió embert jelent. A hivatalok többsége emiatt zárva tart és az iskolákban is szünetet rendeltek el egy hétre. Ez utóbbinak persze örülnek a gyerekek.

Szabályozott szerelem

A felnőttek már nem fogadják ilyen jó hangulatban a kényelmetlenségeket, miután a túlbuzgó önkormányzati hivatalnokok nem fogták vissza magukat a további tilalmak bevezetésében. Tilos volt például ingatlanokat venni vagy eladni az APEC-csúcs alatt, sőt még a szerelmet is szabályozták, ugyanis a kritikus héten a pekingiek nem jelentkezhettek be házasságkötésre.

Nem volt célszerű megbetegedni sem: a kórházak nem vettek fel előjegyzéseket. Az élelmiszerek házhoz szállítása is szünetelt, a teherszállítás korlátozása miatt a város számos kerületébe nem jutott el a friss tej és tengeri élelmiszer a csúcstalálkozó idején. Az általános vélekedés szerint a bürokraták elvesztették az önkontrolljukat az intézkedések meghozatalakor.

Nincs víz

Négy napja nincs víz a házunkban, mert a szerelők nem jönnek ki. A javításhoz ugyanis le kellene ásniuk a csőhöz, ám ez porral járna. Pekingben azonban senki nem csinálhat port, amíg az APEC értekezlete tart. Ez nevetséges - számolt be a Twitteren egy pekingi lakos sanyarú helyzetéről. A másik oldalon a szolgáltatók dolgozói jártak rosszul, ugyanis nem csak az emberek mozgását korlátozták, hanem a pénzét is: az adminisztrátorok kényszerszabadsága miatt a fizetések többnapos késéssel érkeznek meg a dolgozóik számlájára.

A vállalkozók is morogtak. Kevesebb vendégünk volt a csúcsértekezlet alatt - panaszkodott egy helyi masszázsszalon tulajdonosa. A szmog elleni intézkedések csak a külföldi vezetőknek jók - teszi hozzá.

A nagy felhajtás ráadásul szomorú eredményt hozott. Az USA pekingi nagykövetsége néhány nappal a nyitóünnepség előtt megmérte a kínai főváros levegőjének szennyezettségét, és azt találta, hogy az az összes erőfeszítés ellenére továbbra is káros az egészségre. Ilyen az APEC-kék - jegyzi meg pikírten a BBC tudósítója arra utalva, hogy egyelőre a csúcstalálkozó sem hozott friss eredményeket az APEC tagállamainak együttműködésében.

Eltűnt a kék ég

A kínai fővárost két hét után szombaton viszotn ismét sűrű szmog borította be, a pekingi polgárokat sms-üzenetben figyelmeztették, hogy a levegő minősége az egészségre veszélyes, ami egyértelműen jelzi: vége az APEC csúcstalálkozójához kapcsolt korlátozásoknak. A kínai médiában szombaton közzétett mérési, statisztikai adatok hivatalosan is igazolják azt, amit a pekingiek az elmúlt időszakban megtapasztalhattak: a városban és a környéken foganatosított intézkedések, a súlyosan szennyező üzemek leállítása, az autók felének az utakról való leparancsolása, a szálló port kavaró építkezések ideiglenes leállítása, valamint állami intézmények dolgozóinak szabadságra küldése mind-mind hatékonynak bizonyultak.

A pekingi önkormányzat környezetvédelmi hivatalának friss összesítése szerint november 1. és 12. között a város levegőjének PM2,5 mutatója, vagyis a 2,5 mikron vagy annál kisebb átmérőjű finom porszemcsék koncentrációja 43 mikrogramm volt köbméterenként. Hivatalosan 55 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ugyanebben az időben. A hét végére ez a mutató már 200 fölé emelkedett. Az említett tizenegy napban a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid és a PM10 mutató 57, 31, illetve 44 százalékkal volt átlagosan alacsonyabb a 2013-ban ebben az időszakban mértnél.

Peking tisztább lett

A szakemberek szerint a járművek és a gyárak kibocsátásának visszafogása volt a két leghatékonyabb beavatkozás. A vizsgált időszakban Peking tisztább lett, az utak pedig járhatókká váltak. Környezetvédők azt kérték, hogy a súlyosan szennyező üzemek rendszeres szigorú ellenőrzését ezután is tartsák fenn, mások kezdeményezték, hogy a helyi törvényhozás döntsön a bezárásukról. A pekingi kormányzat arra készül, hogy a kérdést a helyi önkormányzatok, illetve szakhivatalok rendelkezésébe utalja. A tervek szerint a szennyezett térségekben nem engedélyezhetnék újabb gyárak, szennyező iparágak megtelepedését.

A fővárosi kormányzat korábban már többször is fogadkozott, hogy jelentősen csökkenti a szénfelhasználást, környezetkárosító vállalatok százait zárják be vagy telepítik ki, illetve kötelezi őket termelési technológiájuk korszerűsítésére. A tervek szerint az ötös körgyűrű határán belül megtiltják a széntüzelésű kazánok használatát. Ezzel párhuzamosan kivonják a forgalomból a súlyosan szennyező autókat, az új engedélyek, kiadható rendszámok számát korlátozzák, és kedvezményekkel népszerűsíteni kezdik az elektromos meghajtású járműveket.

1 nap Peking = 21 szál cigaretta

Egy tavaly nyilvánosságot kapott nemzetközi tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a belélegzett rossz minőségű levegő miatt. A szakértők elsősorban a széntüzelésre vezették vissza következtetéseiket. Egy kutatás szerint a szabad levegőn töltött egyetlen nap Pekingben 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű.