"Tudjuk, hogy az irataikat kicserélték. Orosz útleveleket kaptak, és Oroszország távoli területeire vitték őket - egyeseket táborokba, másokat más városokba. Senki sem tudja, mi történik ezekkel az emberekkel. Senki sem tudja, hányan haltak meg" - mondta az ukrán elnök a BBC-nek.

Zelenszkij elnök megismételte felhívását, hogy Ukrajnába több fegyvert kell szállítani, mert nem elég gyors az utánpótlás az orosz támadás kivédéshez.

"Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, néhány európai ország - próbálnak segíteni és segítenek is"...

"De még mindig szükségünk van rá, még hamarabb,  és még gyorsabban. A kulcsszó a most." - mondta.

Az interjúban Zelenszkij Németországot és Magyarországot azzal vádolta, hogy akadályozzák az energiaembargóra irányuló erőfeszítéseket, amivel Oroszország idén akár 250 milliárd fontot is kereshet, egyharmadával többet, mint tavaly.

Beszélt arról is, hogy az ukrán vezetés körében egyre nagyobb a csalódottság Németországgal szemben, amely támogatott néhány Oroszország elleni szankciót, de az olajértékesítéssel kapcsolatos szigornak ellenállt.

"Néhány barátunk és partnerünk megérti, hogy most más idők járnak, hogy ez már nem az üzletról és a pénzről, hanem a túlélésről szól" - mondta Zelenszkij.