Az Ukrajna elleni orosz agressziónak a szomszédos ország csataterein kívül is messze ható következményei vannak. Kettő a világ legszegényebb országai közül máris válságba került, és hosszú azoknak a listája, amelyek a háború és a szankciók miatt hamarosan kopogtathatnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ajtaján segítséget kérve - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A hét végén a Srí Lanka-i kormány kénytelen volt lemondani a növekvő élelmiszer- és üzemanyagárak nyomán kirobbant tüntetések miatt, s a pakisztáni miniszterelnök, Imrán Hán is komoly manőverekre kényszerült, hogy el tudja kerülni lemondatását egy bizalmatlansági indítvány nyomán. A közös a két országban kibontakozó válságban, hogy a növekvő elégedetlenség oka mindkét helyen a gazdasági nehézségek és azok vélt félrekezelése.

Sok ország kérhet segítséget

Legalább egy tucat olyan ország van, amely komolyabb adósságválság küszöbén állt már korábban is a koronavírus-járvány következtében, s a háború okozta élelmiszerár- és energiaár-növekedés csak fokozta a gondokat. Törökország, Tunézia, Egyiptom, Ghána, Kenya és sok más állam Magyarországhoz hasonlóan importálja az általa felhasznált gáz és olaj nagy részét, de a búzát és a kukoricát is, amelyek ára 25-45 százalékkal emelkedett idén.

A növekvő importárak és az emelkedő megélhetései költségek nyomán Egyiptom idén már 15 százalékkal értékelte le devizáját, és az IMF-hez fordult segítségért, de így tett Tunézia és Srí-Lanka is. Ghána még nem fordult a Valutaalaphoz, azonban a devizája rohamos mértékben veszít értékéből, ls Pakisztán, ahol már jelenleg is 22 IMF-program fut, valószínűleg további forrásokat fog igényelni.

Az energiaársokk kétségtelenül hozzájárult a politikai bizonytalanság növekedéséhet Srí Lankán és Pakisztánban, de az egyiptomi és a ghánai fejleményekben is szerepet játszott - mondta Charlie Robertson, a Renaissance Capital vezető elemzője a hírügynökségnek. Nem lenne meglepő, ha még több országban lennének hasonló események, erre most Jordánia és Marokkó lehet esélyes, ahol a  viszonylag széles középosztályt komolyabban érinthetik az emelkedő árak.

Az IMF ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva arra figyelmeztetett nemrég, hogy az ukrajnai háború éhínséget jelent Afrikában. A Valutalap testvérszervezete, a Világbank előrejelzése szerint pedig a világ legszegényebb országaiból mintegy tucatnyi jelenthet csődöt a következő évben, ami egy generáció óta a legsúlyosabb adósságválság lehet a feltörekvő országok körében.

Amúgy is sok volt az adósság

A feltörekvő országok közül a legfejletlenebb csoport, az úgynevezett "határországok" (frontier economies) adóssága összesen 3,5 billió (ezermilliárd) dollárra rúg, ez 500 milliárd dollárral magasabb a járvány előtti szintnél - áll az Institute of International Finance becslésében.

Pakisztán és Sri Lanka már a járvány előtt is éves szinten GDP-jének 3,4 illetve 2,2 százalékát költötte el energiahordozók behozatalára, Törökország 6,5 százalékot. Minden 10 dollárnyi hordónkénti olajár-emelkedés 0,3 százalékkal rontja a török külkereskedelmi mérleget az IIF szerint. Libanonban ez az arány 1,3 százalék, Tunéziában a GDP 0,8 százalékáról idén 1,8 százalékra nőhet az energiaimportra elköltött összeg nagysága. És az csak az energia, az élelmiszerárak még nagyobb gondot jelentenek, ráadásul több országban a szárazság is súlyosbítja a helyzetet.

Az ukrajnai háborúról szóló híreinket ezen a linken olvashatják.

A háború előtt Ukrajna és Oroszország adta a világ gabonaexportjának 29 százalékát, a kukorica esetében 19 százalék volt ez az arány. Az árak az év eleje óta 25-30 százalékkal emelkedtek. Egyiptom például az országban felhasznált gabona 60 százalékát importból fedezi, ennek négyötöde Ukrajnából és Oroszországból érkezik az országba. Az egyiptomi deviza leértékelését és az IMF-segély igénylését követően a kormány fixálta a kenyér árát, hogy gátat szabjon az élelmiszerárak elszabadulásának.

Áremelkedésből forrongás lesz

Nagyon sok országban lesz az energia és az élelmiszerárak emelkedésének visszahatása a költségvetésre, a támogatásokra és a politikai és társadalmi stabilitásra. Ha nem tartják ellenőrzés alatt az árakat, akkor nő az elégedetlenség. Elég csak az Arab Tavaszra és az élelmiszerárak abban betöltött szerepére gondolni - mondta Szabó Viktor az abrdn feltörekvő piaci portfólió menedzsere.

S mivel ezzel párhuzamosan a kamatok és így a hitelezési költségek is emelkedésnek indultak, számos, nyersanyagimportőr feltörekvő országnak nincs más választása, minthogy segítséget kérjen. Ez a megfelelő idő arra, hogy az IMF közbelépjen és támogassa a legtörékenyebb gazdaságokat, különösen azokat, amelyeknek egyre növekszik a kereskedelmi mérleg hiánya - mondta Max Castle a Mediolanum nevű alapkezelő cég szakértője.