Lemondott hétfőre virradóra a Srí Lanka-i kormány, miután az országban tiltakozó megmozdulásokat tartottak az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt - közölte Dines Gunavardena oktatási miniszter. 

Mahinda Radzsapaksza miniszterelnök kormányának mind a huszonhat minisztere benyújtotta lemondását a kabinet válságtanácskozását követően. A tájékoztatás szerint a miniszterelnök és fivére, az elnök mindazonáltal megtartják hivatalukat. - Mindegyik miniszter benyújtotta lemondását, hogy az elnök újabb kormányalakítási megbízást adhasson" - mondta Gunavardena.

A feldühödött tömeg csütörtökön autókat gyújtott fel Gotabaja Radzsapaksza elnök otthonának közelében, valamint összecsapott a rendőrökkel. Pénteken húsznál több rendőr megsérült, és őrizetbe vettek 53 tüntetőt is, de a tiltakozások átterjedtek az ország más részeire. 

A megmozdulások nyomán az elnök rendkívüli állapotot hirdetett pénteken, és utcára vezényelte a katonaságot, az internetszolgáltatást felfüggesztették. Az elnöki palota közleményben arról tájékoztatott, hogy Gotabaja Radzsapaksza elnök az összes parlamenti pártot felszólította, segítsenek kiutat találni a válságból. Bejelentette lemondását a jegybankelnök, Adzsit Kabral is.

A tüntetők nemcsak az elnök, hanem az országban nagy befolyású Radzsapaksza család hivatalos tisztséggel rendelkező tagjainak távozását is követelték. Gotabaja Radzsapaksza bátyja, Mahinda, a miniszterelnöki, fivére, Baszil pedig a pénzügyminiszteri posztot tölti be. Egy másik testvérének és egy unokaöccsének szintén jutott hely a Srí Lanka-i kabinetben.

A dél-ázsiai szigetország 1948-ban megszerzett függetlensége óta nem látott gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket tovább súlyosbított a koronavírus-járvány és ennek nyomán a turizmusból származó bevételek elmaradása. Szakértők szerint a 22 millió lakosú Srí Lanka jelentősen eladósodott, és sürgősen devizára van szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert és gyógyszereket importálhasson. Az országban naponta órákig nincs áramszolgáltatás az üzemanyaghiány miatt, és az élelmiszerárak is elszabadultak.

A colombói vezetést újabb indiai és kínai hitelekkel kell kisegíteni, és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) is segítséget kért.