A fenntartható élelmiszer-hűtőláncok fontosságára hívta fel a figyelmet az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) új jelentésére hivatkozva. Az ENSZ szerint a hatékony hűtési rendszer hiánya miatt összesen 526 millió tonna élelmiszer romlik meg, a globális össztermelés 12 százaléka.

"Olyan időszakot élünk, mikor a nemzetközi közösségeknek muszáj fellépni a klíma- és élelmezési válsággal szemben, ezekben márpedig komoly előrelépést lehetne tenni a fenntartható élelmiszer-hűtőláncok segítségével: csökkenthető velük az elpocsékolt élelmiszer, javítható az élelmiszer-biztonság, csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása, munkahelyek jönnének létre a terjedésükkel és visszaszorulna a szegénység"

– mondta Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP ügyvezető igazgatója.

A FAO és az UNEP közös jelentése szerint a fejlődő országokban 144 millió tonna élelmiszert lehetne megmenteni évente, ha ugyanazt a szintet elérnék az élelmiszer-hűtési infrastruktúra terén, mint a fejlett országok. A megfelelő hűtés híján megromló élelmiszerek ráadásul környezetkárosító hatással is bírnak: 2017-ben a globális károsanyag-kibocsátás mintegy 2 százalékát ez a probléma okozta. Ugyanakkor a hagyományosan használt hűtőrendszerek is felelősek a kialakult klímaválságért, miután üvegházhatású gázokat bocsátanak ki.

fenntartható hűtőláncokra akadnak már pozitív példák, például Indiában és Nigériában is, ezek azonban még mindig inkább az üdítő kivételt képezik a számos hagyományos megoldás között. A FAO és az UNEP ezért arra kéri a kormányokat és az érintetteket, hogy mérlegeljenek a holisztikus szemléletmód mentén, és támogassák a fenntartható élelmiszer-hűtőláncok terjedését.