A tőzsdék ugyan minden bizonnyal fellélegeznek azt követően, hogy a görög kormánynak sikerült tető alá hozni a kötvénycserét az ország adósságának magánhitelezőivel, ám az európai adósságproblémák még sok éven át fogják idegesíteni a piacokat - vélik a CNBC-nek nyilatkozó elemzők.

Ha a donor országok és a hiteleket nyújtó pénzintézetek meg is adták Görögországnak azt a segítséget, amire gyorsan szüksége volt, az ország később ennek ellenére fizetésképtelenné fog válni vagy le fogja írni adóssága maradékát is - állítja Scott Wren, a Walls Fargo Advisors tanácsadó cég vezető kötvénystratégája.

Csomag csomagot követ

Wren szerint Athénnak további segélycsomagra lesz szüksége, és más európai országok, elsősorban Portugália és Spanyolország is követik ezen az úton. Emellett nem lenne meglepve, ha az elmúlt hónapok növekedését követően megállna a tőzsdéken a hegymenet, különösen annak tükrében, hogy a világgazdaság bővülése várhatóan erősen lassul idén.

A szakértő a kínai és a brazil GDP fékeződő bővülésére utal elsősorban, de az erős jennel és az elszállt adóssággal kínlódó Japántól sem várhatunk sokat - teszi hozzá -, nem beszélve Európáról, ahol csak az a kérdés szerinte, hogy kisebb vagy nagyobb lesz-e a gazdaság zsugorodása. Az USA fellendülésének ereje a múlt év vége óta elmarad az átlagostól, ezért Wren csak annyival javítja az ottani kilátásokkal kapcsolatos prognózisát, hogy a recesszió esélyét 35-ről 20 százalékra mérsékelte.