A világ második legnagyobb gazdaságában a növekedés egyik fő hajtóerejét jelentő ingatlanszektor az elmúlt hónapokban jelentősen lelassult, mivel a hangulatot a szigorú szabályozás és az ország néhány legnagyobb és legeladósodottabb fejlesztőjét sújtó, növekvő likviditási válság megrendítette. Az Evergrande, a Kaisa Group és a Fantasia Holdings fizetésképtelenségi problémái még mindig nem oldódtak meg.

A lakásárakra és az ingatlanberuházásokra vonatkozó előrejelzések borúlátóbbak voltak, mint a legutóbbi, augusztusi felmérésben: a Reuters által november 26. és december 1. között megkérdezett 14 elemző és közgazdász szerint az átlagos lakásárak 1,0 százalékkal csökkennek 2022 első felében.

A 2021-es évre vonatkozóan a lakásárak most 2,6 százalékos emelkedésére számítanak, ami a legutóbbi felmérés 3,5 százalékos előrejelzéséhez képest komolyabb csökkenés, főként a 2020-as 4,9 százalék körüli emelkedéssel összehasonlítva.

A lakásárak csökkenő tendenciája a lakáshitelekre vonatkozó szigorú kvóták, az ingatlanadóval kapcsolatos aggodalmak és a gyenge kereslet miatt alakult ki

- mondta Chen Shen, a Huatai Securities elemzője.

A keresleti oldalon az előrejelzések szerint 2022 első felében 16 százalékos visszaesés várható az ingatlaneladások alapterület szerint, szemben az idei év azonos időszakának 27,7 százalékos növekedésével. A kínálati oldalra vonatkozó várakozások szintén borúsak, az ingatlanberuházások 2022 első hat hónapjában 3  százalékkal csökkennek, szemben a 2021 első félévi 15 százalékos növekedéssel.

Az ingatlanszektorban gyorsan romló feltételek olyan spekulációkat indítottak el, hogy a döntéshozók elkezdhetik visszavonni a vevőkre és fejlesztőkre vonatkozó szigorú korlátozásokat, és akár kamatlábakat is csökkenthetnek, ha a gazdasági növekedés túlságosan erőteljesen visszaesik. A legtöbb Kínával foglalkozó elemző azonban arra számít, hogy a hatóságok egyelőre nagyrészt ragaszkodnak a korlátozásokhoz, még akkor is, ha finomhangolják a szabályozást, beleértve a hitelpolitika csekély mértékű lazítását.

A városok a helyi viszonyoknak megfelelően enyhíteni fogják a vásárlásokra, eladásokra, hitelekre és az eladási árak csökkentésére vonatkozó korlátozásokat

- mondta Zsao Ke, a China Merchants Securities közgazdásza.

A politikai döntéshozók - főként a városok vezetése - nemrégiben néhány finomítást eszközöltek a tényleges lakásvásárlók megsegítésére, és néhány helyi hatóság lépéseket tett a fejlesztők pénzügyi szorult helyzetének enyhítésére. A Kína délnyugati részén fekvő Csengtu a múlt héten közleményt adott ki annak biztosítására, hogy a fejlesztők az előre eladott ingatlanokból és a friss hitelekből származó forrásokhoz jussanak. 

A 14 megkérdezett közül négyen arra számítanak, hogy az ingatlanadó kísérleti tesztelését legkorábban az idei év végére terjesztik ki néhány gazdag városra, például Sanghajra és Sencsenre, nyolcan pedig úgy vélik, hogy csak 2022-ben vezetik be.

Csökkenhetnek az új lakások árai

Vegyes a megítélés annak, hogyan hatna az ingatlanadó a lakásárakra: a legtöbben úgy gondolják, hogy ez az adó mértékétől függ, bár rövid távon várhatóan visszafogja a lakásárak szárnyalását.

"Az új lakások árai és az eladások volumene fokozatosan csökkenhet" az ingatlanadó tesztelését bevezető városok listájának bejelentését követően - mondta Huang Yu, a pekingi székhelyű China Index Academy ingatlanpiaci kutatóintézet alelnöke.

"Ez növelheti a kínálatot és csökkentheti a spekulatív vásárlásokat, ami lefelé irányuló nyomást gyakorolhat az ingatlanárakra" - mondta Chen a Huatai Securities munkatársa.

A legtöbben egyetértenek abban, hogy a következő két-három évben megfizethetőbbé válnak az ingatlanok Hszi Csin-ping elnök "közös jólét" kampánya és a kormány "a házak lakhatásra, nem pedig spekulációra" szlogenje alapján.