Nagyjából talpraállt a beoltottság terjedésével a gazdaság, de a delta variáns terjedése késleltetheti a teljes újranyitását – értékelte az aktuális kilátásokat az Európai Központi Bank szeptemberi kamatdöntő ülését követően Christine Lagarde, a jegybank elnöke.

Az EKB aktuális előrejelzése szerint 5 százalékos növekedés lehet idén az eurozónában, amit 2022-ben 4,6, majd 2023-ban 2,1 százalékos bővülés követhet.

A kiemelt fontosságú inflációs ráta szempontjából az augusztusi megugrást ideiglenesnek tekinti a kormányzótanács, amit elsősorban az üzemanyagárak alakulása, és a németországi áfaszabályok okoztak. Ennek megfelelően még lehet további kiugrás az ősszel, amúgy pedig ismét mérséklődő, a 2 százalékos céltól elmaradó értékeket vár az EKB.

Előkészületben a kivonulás

A kormányzótanács a finanszírozási feltételek és az inflációs kilátások együttes értékelése alapján úgy ítéli, hogy a kedvező finanszírozási feltételek úgy is fenntarthatók, ha a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében végzett nettó eszközvásárlás üteme mérsékelten kisebb lesz, mint az előző két negyedévben.

Lagarde erről konkrétumokat nem árult el, várhatóan a decemberi kamatdöntést alkalmából kerülhet a kérdés ismét napirendre.

Az iránymutatás jelenleg továbbra is az, hogy a kormányzótanács legalább 2022 márciusának végéig folytatja a PEPP alatti nettó eszközvásárlást 1850 milliárd eurós teljes keretösszeg erejéig, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért.

Minden más marad

Emellett változatlan marad az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 0,25 százalékos, illetve -0,5 százalékos szintje, az inflációs folyamatokat látva ezek az értékek még jó ideig nem is változnak.

Az EKB meglévő APP programja alapján végzett nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben folytatódnak. A kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az eszközvásárlási program (APP) alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükségesek az irányadó kamatlábak alkalmazkodó hatásának a megerősítéséhez, és röviddel azelőtt fejeződnek be, hogy ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatlábait.

A kormányzótanács egyben megerősítette, hogy készen áll valamennyi eszközének megfelelő kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon a két százalékos célján stabilizálódjék.
Lagarde is hangsúlyozta, hogy a gazdaság, így a munkaerőpiac és a szolgáltatások terén is jól alakulnak a számok, de még messze vagyunk attól, hogy ki lehessen hirdetni a válság végét.