Az Egyesült Államok attól tart, hogy Oroszország egy újabb katonai támadásra készül a 2014-ben megszállt Kelet-Ukrajna ellen. A Kreml tagadja, hogy inváziót tervezne Ukrajna területén. Viszont a konfliktus egyre jobban éleződik: a héten folytatott diplomáciai tárgyalások nem jártak eredménnyel a Nyugat és Moszkva között, miközben az amerikai hírszerzés olyan jelentésekről számolt be, amelyek szerint Oroszország egy hamis zászlós művelettel akarja megalapozni Ukrajna lerohanását, amire napokon belül sor kerülhet.

A konfliktus új eleme, hogy Európában már arra készülnek, hogy Oroszország hamarosan leállíthatja a gázszállítmányokat a kontinensre, ha katonai támadást indít. Az Európai Unió gázellátásának mintegy harmada Oroszországtól függ, és az esetleges konfliktus miatt kivetett amerikai szankciókra válaszul is elzárhatja a gázcsapokat Moszkva.

Az Európába irányuló orosz gázellátás bármilyen leállása súlyosbítaná az üzemanyaghiány okozta energiaválságot. A rekordszintű áramárak a fogyasztók energiaszámláit és az üzleti költségeket is megemelték, és egyes országokban tiltakozásokat váltottak ki.

Az Egyesült Államok viszont elébe akar menni a problémának, a külügyminisztérium tisztviselői megkeresték az energetikai vállalatokat, hogy felmérjék, honnan érkezhetnének további gázszállítmányok, ha szükség lenne rájuk - mondta a Reutersnek két, az egyeztetéseket ismerő iparági forrás.

A vállalatok közölték az amerikai kormánytisztviselőkkel, hogy a globális gázellátás szűkös, és kevés gáz áll rendelkezésre az Oroszországból származó kapacitások kiváltására - mondták az iparági források.

A külügyminisztérium energetikai vállalatokkal folytatott megbeszéléseit Amos Hochstein energiabiztonsági főtanácsadó vezette. Washington egyelőre még nem kérte a vállalatokat a termelés növelésére.

"Megvitattunk egy sor vészhelyzeti forgatókönyvet. Egyeztettünk az Európai Bizottsággal, de megtettük ezt az energetikai vállalatokkal is. Pontos, ha azt mondjuk, hogy beszéltünk velük az aggodalmainkról, és beszéltünk velük egy sor vészhelyzetről, de nem volt semmiféle kérés, amikor a termelésről van szó" - közölték a források a Reutersszel. A hírügynökség úgy tudja, azt is megkérdezték, hogy a vállalatoknak van-e kapacitásuk az export növelésére és szükség esetén a mezők karbantartásának elhalasztására.

Nem volt világos, hogy az amerikai tisztviselők mely vállalatokkal vették fel a kapcsolatot. A Royal Dutch Shell, a ConocoPhillips és az Exxon nem kívánt nyilatkozni, amikor megkérdezték, hogy felvették-e velük a kapcsolatot. A Chevron, a Total , az Equinor és a Qatar Energy nem reagált azonnal a megkeresésre. Vélhetően cseppfolyósított gázszállítmányokkal váltana ki az Egyesült Államok az esetlegesen kieső orosz gázt.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője nem kívánta kommentálni az energiavállalatokkal folytatott amerikai megbeszéléseket, de megerősítette, hogy a vészhelyzeti tervezés folyamatban van.

"A lehetséges kihatások felmérése és a kihatások csökkentésének módjainak feltárása bevett gyakorlat" - mondta a szóvivő.

"Bármilyen ezzel kapcsolatos részlet, amely a nyilvánossághoz eljut, csak azt mutatja, hogy milyen részletesen és milyen komolyan tárgyalunk, valamint hogy készek vagyunk jelentős intézkedéseket bevezetni szövetségeseinkkel és partnereinkkel együttműködve" - tette hozzá a külügy.

Moszkva azzal fokozta a feszültséget Ukrajna térségében, hogy az elmúlt két hónapban csapatokat vonultatott fel a két ország határaihoz közel, miután 2014-ben elfoglalta az ukrajnai Krím félszigetet, és támogatta a kelet-ukrajnai kijevi csapatok ellen harcoló szakadárokat.

Biden korábban azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy egy újabb orosz lépés Ukrajnával szemben szankciókat és fokozott amerikai jelenlétet vonna maga után Európában. Oroszország tagadja, hogy Ukrajna megtámadását tervezné, és azt állítja, hogy joga van ahhoz, hogy saját területén tetszése szerint mozgassa csapatait.