Az EU tisztviselői azt fontolgatják, hogy pénzügyi kompenzációt kínálnak Magyarországnak és ezzel próbálják rávenni Orbán Viktor miniszterelnököt az olajembargó támogatására - írta a Politico nyomán a hvg.hu.

Három uniós tisztviselő szerint a pénzt a REPower uniós stratégia részeként lehetne Budapestre irányítani, amelyet az Európai Bizottság a jövő héten mutat be. A program célja, hogy 2030-ra teljes mértékben függetlenítse az uniót az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

A budapesti megbeszéléseken részt vevő uniós tisztviselők szerint a tárgyalások kizárólag Magyarország olajkivezetéssel kapcsolatos technikai és gazdasági problémáinak megoldására összpontosulnak, sem a helyreállítási alap, sem a jogállamisági témák nem kerültek szóba egyik fél részéről sem.

Emiatt a tisztviselők visszafogták a szankciócsomaggal kapcsolatos áttörésre vonatkozó reményeiket a mai tervezett nagyköveti találkozón. Az egyik lehetőség, hogy a megbeszélést a külügyminiszterek jövő hétfői találkozójára halasztják.