A dél-koreai hadsereg két rakétaindítást észlelt szombaton az ország keleti partján. A rakéták 110 kilométerre jutottak el a Keleti(Japán)-tengeren, 25 kilométeres magasságot értek el, és sebességük kisebb volt a négyszeres hangsebességénél. Ezek arra utalnak, hogy rövid hatótávolságú rakéták voltak - írta az Euronews.

A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint a kipróbált rakétáknak a nagy hatótávolságú tüzérségi egységek tűzerejének és a harctéri atomfegyverek működési hatékonyságának növelésében van jelentős szerepük. A kilövésnél jelent volt Észak-Korea diktátora, Kim Dzsongun is.

Észak-Korea idén már tizenhárom rakétakísérletet hajtott végre. Az utóbbi hetekben dél-koreai és amerikai szakértők szerint egyre több jel utal arra, hogy Észak-Korea hamarosan felújítja nukleáris kísérleteit.

Phenjan a saját állítása szerint márciusban új típusú interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki az „amerikai imperializmus" elrettentésére. Ezt megelőzően 2017-ben hajtott végre kísérletet interkontinentális ballisztikus rakétával, s a márciusi teszt eredménye azt mutatta, hogy a rakéta magasabban és messzebbre repült a korábbiaknál.

Az országnak a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal vélhetően az a célja, hogy megkerülje velük Dél-Korea rakétavédelmét, ha válaszcsapásra kényszerülne egy esetleges déli támadás esetén.

A szombati rakétateszt előtt egy nappal az ország az államalapító, Kim Ir Szen születésének száztizedik évfordulóját ünnepelte hatalmas felvonulásokkal, de katonai díszszemle nélkül.