Az FBI az észak-koreai kormánnyal kapcsolatban álló hackereket vádol azzal, hogy márciusban több mint 600 millió dollárnyi kriptopénzt loptak el egy videojáték-gyártó cégtől - írja a CNN.

A nyomozás során az FBI-nak sikerült végül megerősítenie, hogy a Lazarus Group és az APT38, az Észak-Korea kormányával kapcsolatban álló csoport felelős a március 29-én bejelentett 620 millió dollár értékű Ethereum-alapú lopásért.

Az FBI az Axie Infinity nevű játék által használt számítógépes hálózat közelmúltbeli feltörésére utalt, ahol a játékosok kriptopénzeket kereshetnek. A Sky Mavis, az Axie Infinity-t létrehozó cég már aznap jelentette az esetet - írja a portál.

Az amerikai pénzügyminisztérium ezért csütörtökön szankciókkal sújtotta a Lazarus Groupot, amelyről úgy vélik, hogy az észak-koreai kormány megbízásából dolgozik. A pénzügyminisztérium azt a konkrét "tárcát" szankcionálta, amelyet az Axie Infinity hackelésénél használtak.

A kibertámadások egyébként évek óta fontos bevételi forrást jelentenek az észak-koreai rezsim számára - mondták a CNN-nek az ENSZ-bizottság és külső kiberbiztonsági szakértői. 

A Lazarus Group az elmúlt években becslések szerint 1,75 milliárd dollár értékű kriptopénzt lopott el,

Mindeközben sok kiberbiztonsági elemző figyelme az ukrajnai háború következtében az orosz hackertámadásokra irányult, a feltételezett észak-koreai hackerek korántsem álltak le.

A Google múlt hónapban két -állítólagos- észak-koreai hackerkampányt is nyilvánosságra hozott, amelyek amerikai média- és informatikai szervezeteket, valamint kriptovaluta- és pénzügyi technológiai ágazatokat céloztak. A Google ugyanis értesíti azokat a felhasználókat, akiket állami támogatású hackerek célba vesznek - írja a portál.