Még az augusztusinál is alacsonyabb, 136,3 pontos volt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) árindexe szeptemberben – írja az MTI. Éves szinten viszont érezhető az emelkedés, a szeptemberi adat 7,2 ponttal (5,5 százalékkal) haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Beindult az étolaj-termelés

A FAO gabonaárindex szeptemberben 147,8 pont volt, 2,2 ponttal (1,5 százalékkal) magasabb, mint augusztusban, és 14,9 ponttal (11,2 százalékkal) meghaladta a tavaly szeptemberi értéket. Szeptemberben a búza nemzetközi árai 2,2 százalékkal emelkedtek, ami részben azzal a bizonytalansággal függ össze, hogy miként alakulnak a fekete-tengeri ukrán gabonaexport-szállítások a továbbiakban.

A növényiolaj-árindex szeptemberben tavaly február óta legalacsonyabb szintre, 152,6 pontra süllyedt, ami 10,8 pontos (6,6 százalékos) csökkenés augusztushoz képest. Különösen a pálma-, a szója-, a napraforgó- és a repceolaj ára esett a tartósan nagy készletek miatt, ami egybeesik a szezonálisan bővülő délkelet-ázsiai kitermeléssel.

A tejtermékek árindexe 142,5 pont volt, 0,8 ponttal (0,6 százalékkal) alacsonyabb az augusztusinál, ami a harmadik egymást követő havi csökkenés, de még mindig 24,4 ponttal (20,7 százalékkal) meghaladta az egy évvel ezelőtti értéket. Szeptemberben valamennyi tejtermék nemzetközi ára mérsékelten csökkent.

A húsárindex 121,4 pont volt szeptemberben, ami 0,6 pontos (0,5 százalékos) csökkenés augusztushoz képest. Egyben a harmadik egymást követő havi gyengülés a júniusban elért történelmi csúcs óta, de továbbra is 8,7 ponttal (7,7 százalékkal) magasabb éves szinten.

Szeptemberben a juhhús nemzetközi jegyzései mérséklődtek a legnagyobb mértékben, elsősorban az árfolyammozgások hatására. A szarvasmarhahús ára szintén csökkent, részben egyes termelő országokban a szarvasmarhafélék nagyobb számú levágása miatt. Kismértékben csökkent a baromfihús ára, mert a világ importja visszafogott maradt, míg a sertéshús világpiaci ára tovább emelkedett az Európai Unióban tapasztalható vágósertés-kínálati hiány következtében.