Európában október 24-én az azonnali szállítású földgáz ára a hollandiai gáztőzsdén rövid időre negatívvá vált, ami azt jelenti, hogy az eladó hajlandó volt fizetni valakinek azért, hogy megvegye tőle a birtokában lévő földgázt. Egy megawattóra energiát megtestesítő mennyiségért 16 eurót perkált volna le, ha lett volna érdeklődő. Ez a mennyiség egy átlagos brit háztartás havai energiafogyasztásának felel meg. Nem akármilyen fordulat ez ahhoz képest, hogy augusztus végén 300 euró/megawattórán tetőzött a földgáz ára az európai piacon – írja Chris Giles, a Financial Times publicistája csatlakozva az óvatosan optimista energiapiaci elemzőkhöz.

Ez persze számos tényező eredménye. Bár a legjelentősebb tőzsdén egy órára kialakult ez az ár, sehol máshol Európában nem volt pártja. Ezt követően visszaállt az irányadó tőzsdei ár 50 euró/MWh-ra, ami kétszerese a korábbi években megszokott európai gázárnak. És a magyarázat világos: egymás után érkeznek a kontinensre az LNG-szállítmányok, miközben a tárolók gyakorlatilag teljesen tele vannak.

Egy valamit azonban fontos megjegyezni: Európa-szerte csökkentek az árak azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő augusztus végén úgy döntött, leállíttatja a földgázszállításokat a kontinens nyugati felére az Északi Áramlat 1. vezetéken. Az 50 eurós napi ár mellett novemberre 100 euró/MWh áron lehet vásárolni, 2023 novemberébe pedig 140 eurós áron, ami még mindig sokkal alacsonyabb az akkori csúcsnál.

Nem ezt akarta

Tutira lehet venni, hogy Putyin nem ezt akarta, amikor fegyvert csinált Oroszország európai gázértékesítéséből, illetve arra is emlékezhetünk, milyen sötét jóslatok jelentek meg a sajtóban, amikor elzárta a gázcsapot. Az ágazati elemzők arra számították, hogy tovább fog emelkedni a susogó energiahordozó ára, a német BDI iparági szövetség azzal riogatott, hogy masszív recesszió vár Németország gazdaságára.

Ezzel szemben azoknak a közgazdászoknak lett igazuk, akik arra számítottak, hogy az orosz energiapiaci támadás arra ösztönzi a vállalatokat és a lakosságot, hogy visszafogják fogyasztásukat, ami megfékezi a drágulást. A gazdasági helyzet ugyan még mindig nehéz Európában, de valójában pontosan ez a jóslat vált be. A nagy gázfogyasztású ammóniagyártás, ami a műtrágyák alapanyaga, addig akadozott, amíg néhány héttel ezelőtt nem érkezett amerikai nyersanyag a piacra.

A szén- és zöldenergia-alapú áramtermelés felpörgött. Az Ember tanácsadó cég szerint március és szeptember között rekordmennyiségű áramot állítottak elő az utóbbi forrásból.

Beindult a spórolás

Még látványosabb a fogyasztás csökkenése, ami nem pusztán az enyhe időnek köszönhető. Az elmúlt hetekben a németországi ipari felhasználás 20-25 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel ezelőttinek, miközben az ipari termelés augusztusban 2,1 százalékkal volt magasabban a 2021. augusztusinál. A háztartások hasonlóan állnak, főként mert azon studíroznak meddig húzhatják a fűtés felcsavarása nélkül.

Az energiapiaci szakértők most azt mondják, hogy a jövő évi őszi-téli szezon lesz igazán nehéz, mert 2023 tavaszán és nyarán orosz gáz nélkül kell majd feltölteni a tározókat. A brit üzleti lap szakírója szerint azonban ennek a jóslatnak is az lehet a kifutása, mint az augusztusi riogatásnak.

Senki sem örül annak, hogy többet kell fizetnie az energiahordozóért, mint az elmúlt években, de az európai fogyasztók rákényszerültek, hogy igazodjanak az új helyzethez. És a piaci alkalmazkodásban a fejlett kapitalista országok sikeresek szoktak lenni.