Romániában elkezdődött el a háztartási gépek roncsprogramjának első szakasza, amelyben mosógépekre, mosogatóképekre, hűtőszekrényekre és fagyasztókra lehet értékjegyeket lefoglalni - adta hírül a Maszol. A környezetvédelmi alap (AFM) tájékoztatása szerint az első szakasz költségvetése 25 millió lej. A programban a leadott régi berendezésekért cserében állami támogatást ad a bukaresti kormány.

 

A második és a harmadik szakasz várhatóan a támogatási összeg kimerüléséig tart majd. A másodikban laptopokra és táblagépekre lehet értékjegyet lefoglalni. A támogatási keret 10 millió lej. A harmadikban légkondicionáló berendezésekre, ruhaszárító gépekre és porszívókra lehet értékjegyet igényelni. A támogatási keret 15 millió lej.

 

Mosó- és mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, hűtők, fagyasztóládák, ruhaszárító gépek lecserélésére 400 lejes (32 ezer forint), porszívókra 200 lejes (16 ezer forint), laptopokra 500 lejes (40 ezer forint), táblagépekre pedig 300 lejes (24 ezer forint) értékjegy jár. Az utalvány névre szóló és nem ruházható át más személynek. Csak az használhatja fel, akinek a nevére kiállították.