A szlovák kormány a szavak szintjén ugyan rendkívül fontosnak tartja az ország élelmiszer-biztonságát, az élelmiszeripar azonban továbbra is az egyik legkevésbé támogatott szlovákiai ágazat, amelynek a cégeit ráadásul a szomszédos országokénál nagyobb adóterhek sújtják - írta a pozsonyi Új Szó
Az élelmiszeriparnak korábban folyósított támogatásokat nem használták ki hatékonyan, aminek katasztrofális következményei lettek. Az élelmiszerek esetében a kereskedelmi mérleg hiánya egyenesen riasztó, csak az elmúlt évben további 19 százalékos visszaesés következett be - mondta Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara vezetője.
Az őstermelők termékeit külföldre kerülnek, majd onnan a feldolgozott termékek jönnek az országba természetesen hozzáadott értékkel. A gazdák által előállított alapanyagok kivitelét tekintve pozitív a szlovák kereskedelmi mérleg, a behozatalban azonban már 1,5 milliárd euró a hiány. A szakember szerint a feldolgozás Szlovákiában is megoldható lenne, ami újabb munkahelyeket biztosítana az ágazatban és az előállítási költségek is alacsonyabbak lennének.
Legolvasottabb
Nekimentek az ukránok az orosz "árnyékflottának"
Megint a románok tettek keresztbe: füstbe ment az MVM Csoport biznisze
Történelmi döntés: vényírási jogosultságot kapnak a gyógyszerészek, már régóta vártak erre
Milliókat buktak azok, akik nem így vették meg a lakásukat
Már csak Lengyelországban foghatják el Marcin Romanowskit
Napirendre került: tarthatatlan a 28 500 forintos minimálnyugdíj, ennyiből nem lehet megélni
Visszanyalt a fagyi: újabb devizahiteles nyert pert, megkopasztja a bankot a győztes ügyfél
Durva számokat közölt a Wolt – akadt, aki félszáz pizzát és spagettit rendelt
Itt az újabb balatoni jégpálya