A dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i vízerőmű gátját egy hete robbantották fel, az akcióval az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. 

Az ukrán hajózási hatóságok szerint a gátszakadás következtében hajózhatatlanná váltak a Dnyeper egyes szakaszai, elzárva ezzel a kijevi vezetést egy fontos mezőgazdasági exportútvonaltól.

Ukrajna a világ vezető gabonaexportőrei közé tartozik, emellett jelentős mennyiségű napraforgóolajat, árpát és egyéb mezőgazdasági terményeket exportál.

Ez az egész terület, végig a Fekete-tengerig és a Krím félszigetig egyetlen nagy éléskamra

mondta Martin Griffiths, emlékeztetve arra, hogy a gátszakadás nyomán elárasztott területeknek nem csupán Ukrajna, hanem az egész világ élelmiszerellátásában jelentős szerepük van.

Kahovkai gátpusztulás: mi lesz most ezután?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellátogatott a gátszakadás után az árvíz sújtotta Herszon régióba, Vlagyimir Putyin elnöknek azonban esze ágában sincs. Az erőmű helyreállításának költségeit még megbecsülni is nehéz. Bővebben>>>

Megrendül a világ élelmiszerbiztonsága

A mezőgazdasági területek víz alá kerülése egészen biztosan további élelmiszeráremelkedést okoz, és százezrek ivóvízellátása kerülhet veszélybe.

Megfelelő minőségű víz nélkül járványok alakulhatnak ki, melyek leginkább a gyerekeket veszélyeztetik. A víztározó mintegy 700 ezer környékbeli ivóvízellátását biztosította.

A polgári infrastruktúra ilyen mértékű tönkretétele teljes mértékben szembe megy a genfi egyezményekkel. Aki ezt tette, megsértette e konvenciókat – hangsúlyozta az ENSZ veszélyhelyzeti koordinátora.

Újabb holttestet találtak

Egy újabb holttestre bukkantak a Herszoni területen, miután megsemmisült a kahovkai vízerőmű zsiliprendszere, és a térséget elárasztotta a víz – számolt be kedden a helyi orosz katasztrófavédelem. Az orosz régiós kormányzat elnöke azt közölte, hogy a katasztrófa halálos áldozatainak száma 12-re nőtt.

Egy 1950-es születésű nő holttestét találták meg a mentési munkálatok során – közölte a katasztrófavédelem szóvivője, aki ezzel együtt összesen kilenc halálos áldozatról tett említést. A korábban bejelentett nyolc halott közül ketten az evakuálási pont ágyúzásának estek áldozatául.

A legfrissebb adatok szerint 9 ember meghalt, 86 ember sérült meg, közülük 84-en kórházba kerültek, a többieket ambuláns kezelésre hazaengedték.

Andrej Alekszejenko, a regionális kormányzat vezetője viszont már összesen 17 halálos áldozatról számolt be kedden. Tájékoztatása szerint 12-en Golaja Prisztany (Hola Prisztany), öten pedig Aljoski (Oleski) településen vesztették életüket.

Pénzzel kárpótolják a katasztrófa áldozatait

Azt is elmondta, hogy megkezdődött a katasztrófa áldozatainak kárpótlása, tízezer rubel (negyvenezer forint) összegben. Már több mint 500 kérelmet fogadtak el, Aljoski, Golaja Prisztany és Novaja Kahovka (Nova Kahovka) településeken, továbbá az ideiglenes szálláshelyeken Szkadovszkban, Zseleznij Portban (Zaliznij Port) és más járásokban.

Vlagyimir Szaldo, a Herszoni terület orosz ellenőrzés alá került részének megbízott kormányzója elmondta, hogy

a mentők 7200 embert költöztettek el az árvízzel érintett régió településeiről.

Június 6-án, gyaníthatóan robbanás következtében beszakadt a kahovkai vízerőmű gátja, megsemmisültek a zsiliprendszer kapui, és ellenőrizetlen vízkiáramlás következett be. A közeli települések lakóit kimenekítik. Az erőmű lerombolása súlyos környezeti károkat okozott, a Dnyeper mentén mezőgazdasági területeket öntött el a víz, és fennáll a kockázata annak, hogy az Észak-Krími-csatorna vize leapad.