Az Európai Központi Bank (EKB) megítélése szerint a januári kiugró adatok nyomán rövidtávon a vártnál magasabb infláció várható, ami idén ennek ellenére folyamatosan mérséklődni fog – mondta az EKB idei első kamatdöntő ülését követően Christine Lagarde, az EKB elnöke.

Most jobban, mint valaha, kell a rugalmasság, és a lehetőségek kihasználása

-    mondta Lagarde.

A megfogalmazott álláspont szerint a kormányzótanács készen áll valamennyi eszközének megfelelő kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon a 2 százalékos célján stabilizálódjon.

Változatlan maradt az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak 0,25 százalékos, illetve -0,50 százalékos szintje.

Az EKB kormányzótanácsa februárban a következőkről döntött:

  • A kormányzótanács 2022 első negyedévében a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti nettó eszközvásárlásokat kisebb ütemben tervezi folytatni, mint az előző negyedévben. A PEPP alatti nettó eszközvásárlást 2022 márciusa végén leállítja.
    A kormányzótanácsnak szándékában áll a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket legalább 2024 végéig újra befekteti. A PEPP-portfólió jövőbeli kifutását mindenesetre úgy kezeli, hogy a megfelelő monetáris politikai alapállással való interferenciát elkerülje.
  • A kormányzótanács célján való stabilizálódásával, az eszközvásárlási program (APP)  alatti nettó vásárlás havi üteme 2022 második negyedévében 40 milliárd euro, a harmadik negyedévben pedig 30 milliárd euro lesz. Októbertől kezdve a kormányzótanács az APP alatti nettó eszközvásárlásokat havi 20 milliárd eurós szinten tartja addig, amíg ezt az irányadó kamatlábak lazító hatásának megerősítése megkívánja. A kormányzótanács várakozása szerint a nettó eszközvásárlások röviddel azelőtt befejeződnek, hogy elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.
  • A szimmetrikus, 2 százalékos inflációs célja támogatására és a monetáris politikai stratégiájával összhangban a kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatlábai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig nem tapasztalja, hogy az infláció jóval az előrejelzési időszak vége előtt, valamint az időszak hátralevő részét tekintve tartósan eléri a 2 százalékot.
  • Biztosítja, hogy a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozata (TLTRO–III) alatti műveletek futamidejének lejárta ne hátráltassa a monetáris politika akadálytalan transzmisszióját. Emellett rendszeresen értékelni fogja, hogy a célzott hitelműveletek miként járulnak hozzá monetáris politikájának alapállásához.

Nőnek a kockázatok

Decemberhez képest magasabbnak látjuk az inflációs kockázatokat

– mondta Lagarde.

Méréskelt marad a növekedés az idei első negyedévben. Ennek elsődleges oka, hogy a szolgáltatóiparban korlátozásokat eredményez az omicrron.

Vannak jelek, hogy már javulnak ezek a problémák, de ez most távlatinak tűnik.

Az infláció 5,1 százalékra nőtt, és magas is marad rövidtávon, ennek az energiaárak elsődleges oka. A fele a januári inflációnak ennek tudható be, illetve ennek az áttételes hatásainak, ilyenek például a műtrágya piacon látott áremelkedések.

Egyensúlyban vannak a kockázatok. Lehet, hogy nagyobb lesz a vártnál a háztartási költés, de lehet, hogy a geopolitikai kockázatok kedvezőtlenül hatnak, ami viszont visszafogja a növekedést.

Ki kell találni a szigort is

Mindenben folyamatosan fogunk lépni, azon adatok alapján amelyek rendelkezésre állnak

– mondta Lagarde.

Ez azt jelenti, hogy lépésenként tervez az EKB, amennyiben szigorítások lesznek, először az eszközvásárlás visszafogásával, majd legfeljebb csak ezt követően jöhetnek kamatemelések.

Utóbbit még néhány hónappal ezelőtt kizártnak lehetett gondolni, mostanra azonban már más a helyzet. Az EKB márciusban új makrogazdasági számokat publikál, amelyek jó eséllyel a vártánál jócskán magasabb inflációs várakozásokat tükröznek.

Carsten Brzeski, az ING vezető közgazdásza szerint mindez már bőven afelé mutat, hogy idén legalább egy kamatemelés legyen az eurozónában.