"Éhségfelvonulást" szerveztek hétfőre Brüsszelben, hogy felhívják a figyelmet az egyre növekvő élelmiszerszegénységre – írja a The BrusselsTimesra hivatkozva az MTI.

A szegénység nemzetközi világnapja alkalmából tartott felvonulást Anderlechtben, Brüsszel egyik legalacsonyabb jövedelmű városrészében rendezik. A vágóhídtól induló résztvevők nagy üres hűtőszekrényekkel vonulnak fel. Arra akarják felszólítani a belga szövetségi és tartományi kormányokat, hogy tegyenek valódi lépéseket az élelmiszerválság enyhítésére.

 "Napjainkban egyre többen fordulnak élelmiszersegélyhez Belgiumban, ugyanakkor a gazdák azért küzdenek, hogy munkájukért tisztességes árat kapjanak" – mondta Brigitte Grisar, a Vallóniai és Brüsszeli Szociális Szolgáltatások Szövetségének projektmenedzsere. Grisar szerint a politikai fellépés hiánya aggasztó, és ha Belgium továbbra is ezen az úton halad, az katasztrofális következményekkel járhat.

A különféle szintű kormányzatoknak olyan intézkedést kellene bevezetniük, amely magában foglalja a minimális szociális juttatások növelését, valamint a jobb minőségű iskolai és szociális étkeztetést is. Mindehhez a gazdák megfelelő finanszírozása és az egészségtelen ételek piaci forgalmának a csökkentése is szükséges: az egészséges élelmiszerekhez való feltétel nélküli hozzáférés alapvető emberi jog, véli Grisar.

Yannick Roels, a nehéz helyzetben lévő családokat támogató Cultureghem anderlechti nonprofit szervezet igazgatója elmondta: az élelmiszersegélyek nyújtása önmagában nem jelent strukturális megoldást, mivel csak felületesen kezeli a szegénység problémáját.