A lengyel hatóságok egy húszfős irakiakből és törökországi kurdokból álló csoportot (köztük nyolc gyermeket) visszaküldtek Fehrororoszországba, miután onnan átjutottak Lengyelországba és a határtól 20 kilométerre elfogták őket - derül ki a Notes from Poland riportjából. A csoport tagjai összekapaszkodva könyörögtek a rendőrörs udvarán, ahova bevitték őket, hogy Lengyelországban maradhassanak.

A belorusz rezsim azonban bevándorlókat szállít a lengyel határra azzal az ígérettel, hogy bejuthatnak az Európai Unióba, amivel kész helyzet elé állítja a lengyelországi rendvédelmi szervezeteket. A visszaküldött csoport egyik tagja azt mondta, hogy lengyel állampolgárságot szeretnének szerezni. Ha visszairányítják őket, akkor a gyermekek meghalnak útközben az erdőben étlen-szomjan.

Számos hír érkezett arról, hogy a belorusz hatóságok brutálisan bánnak a menekültekkel, alig adnak nekik enni, továbbá arról, hogy hidegre és esősre fordult időjárás rendkívül veszélyessé teszi az útjukat a zöld határon át, ahol még nem készült el a határkerítés. Andrzej Duda lenyel államfő rendkívüli helyzetet hirdetett a határ térségében, a civil jogvédők és a sajtómunkások nem tudnak szabadon mozogni a helyszínen, ezért nem tudják mi történik a menekültekkel és a bevándorlókkal a két ország hatóságainak huzavonája közben.