Az Oroszországra kivetett szankciók megnövelték a cukor és más alapvető élelmiszerek iránti keresletet, a boltok polcai kiürültek, az emberek felhalmozásba kezdtek. A Reuters szerint cukorért közelharcot vívó nyugdíjasokról terjednek videók a közösségi médiában.

Oroszország egyébként nem jelentős cukorimportőr, a 100 ezer tonna nem mondható soknak, most viszont felborult minden korábbi szabály.

A szállítások persze nem mennek könnyen, bár a cukorértékesítést nem sújtják szankciók, a pénzügyi tranzakciókat igen. Emellett a hajók kikötése sem zökkenőmentes. Egy amerikai székhelyű kereskedő szerint az Oroszországba tartó hajók a Fekete-tenger térségében várják az engedélyt, hogy a krasznodari terület Novorosszijszk kikötőjébe indulhassanak - írja a Marine Link.

Az orosz szállítmányokon kívül három hajó közel 100 000 tonna cukorral az Oroszországgal szomszédos Grúziába tart, a brazíliai hajózási ügynökségek által szolgáltatott kikötői forgalmi adatok és a cukorpiaci kereskedők információi szerint.

Egy amerikai cukorkereskedő szerint a Gruziában landoló cukor végül Oroszországba kerül.

Az Oroszországba és Grúziába irányuló szállítmányokat egyaránt Brazíliából, a világ legnagyobb cukorexportőréből induló hajókra rakodták, az ügyletek mögött három európai élelmiszerkereskedő és egy brazil vállalat állt: Európában a Sucden, a Louis Dreyfus Co és a Tereos, Brazíliában pedig a Raizen.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.